Марић: Заједница српских општина да се макар за нешто пита

Gracanica srpska

Израда Статута ЗСО у завршној фази, усвајање документа који припрема Управљачки тим очекује се у јануару. Пресликавају се елементи региона у Француској, Шпанији, Немачкој…

ЗАЈЕДНИЦА српских општина на КиМ треба да буде уређена по принципу европских регија и да има надлежности у области здравства, образовања, просторног планирања и економског развоја. У том духу и припремамо њен статут.

То за „Новости“ каже Љубомир Марић, члан Управљачког тима који ради на прављењу овог документа, напомињући да предлог статута који је понудила Приштина не разликује ЗСО од удружења, што не одражава Бриселски споразум.

Марић појашњава да је српска страна у Бриселу тражила да се за ЗСО узму елементи из европских регија какве постоје у Француској, Шпанији или Немачкој, која има три нивоа власти. Суштина је да се и локалне заједнице „за нешто питају“.

– То је логично ако идемо у правцу европских вредности. У озбиљним смо завршним радовима на статуту и остаје да се он усагласи са локалним самоуправама. Ово није могло да се уради пре окончања избора и одабира нових градоначелника, јер су, пре свих, општине те које треба да буду задовољне тим документом.

Према очекивању Марића, ЗСО би могла да се формира крајем јануара и тада би се званично аминовао њен статут.

Документ који је припремила приштинска страна, према писању тамошње штампе, готово је пресликан статут већ постојеће Асоцијације косовских општина. Истовремено, немачки амбасадор на Косову Петер Бломејер изјавио је да ЗСО неће бити невладина организација (НВО):

– Не верујем да је термин НВО погодан за ту заједницу. Али то неће бити трећи ниво власти, нити РС. Та заједница је инструмент за сарадњу између општина у доменима у њиховој надлежности.

НОВА РУНДА ДАЧИЋ – ТАЧИ

ПРЕДСЕДНИК Владе Србије Ивица Дачић и злочинац Хашим Тачи састаће се поново у петак са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, која ће у уторак предати нови извештај министрима спољних послова Уније.

Овај сусрет требало би да разјасни последње недоумице пред писање рапорта од ког зависи када ће Србија започети приступне преговоре. Делегације ће покушати да дођу до решења око организације суда у Северној Митровици, а постоји могућност да српски тим појача и први потпредседник владе Александар Вучић.

(Г. Ч.)/НОВОСТИ