Ученици у Н. Пазару не разумеју српски језик и зато на часовима ћуте?

1212 2013 novi pazar gimnazija
DVOJEZICNA TABLA NA ULAZU U NOVOIPAZARSKU GIMNAZIJU - NA BOSANSKOM I SRPSKOM, DZUDZEVIC I MILOSAVLJEVIC JE OTKRILI POCETKOM GODINE

Ученици бошњачке националности бојкотују наставу у новопазарској гимназији.Директор немоћан, чека инструкције Министарства

ПРОСЛАВУ века постојања Гимназије у Новом Пазару стотинак ђака Бошњака прославило је тишином. Тражећи наставу на босанском, прво су четири дана бежали са наставе, а онда одлучили да на часовима српског језика и књижевности заћуте.

Ову представу ђачке тишине режирало је, процењују упућени, Бошњачко национално веће. После неколико дана бојкота, Бошњаци су се вратили у клупе, на позив Есада Џуџевића, лидера БНВ, да права остваре на „миран, тих и пасиван начин“.

Постоје индиције да и међу професорима Бошњацима има појединаца који подстичу мук у учионицама. Неки наставници само предају, без испитивања. На крају часа наставници кажу да бојкота није било. Други, који покушају нешто да питају ученике, уместо одговора добију ћутњу. На часовима српског ово је масовно правило међу Бошњацима, а неки ћуте и на осталим часовима.

Директор гимназије Зоран Милосављевић, за „Новости“, каже да је рад да реши овај проблем, али да нема механизме да започне наставу на босанском. Милосављевић је већ добио кривичне пријаве због „спречавања наставе на босанском“. Тужили су га родитељи Бошњаци, али и Бошњачко национално веће.

– Немам ништа против босанског језика и спреман сам да, ако добијем потребне инструкције и налоге Министарства просвете, предузмем све да настава на босанском у гимназији на чијем сам челу почне што пре – објашњава Милосављевић своју незавидну позицију. – До сада од надлежног министарства, ако се изузму неки необавезујући закључци, нисам добио – ништа! Немамо верификовани план и програм, немамо кадрове, ни просторне услове, још много тога треба разјаснити. Покушавао сам да дођем до министра, али нисам успео.

Милосављевић се нашао између начелне одлуке државе да се Бошњацима дозволи настава на босанском и немогућности на терену да одлуку спроведе. Прошло је готово цело полугодиште, а да у рашке школе нису стигле додатне инструкције. Од Милосављевића је у тежој позицији Мурат Баждаревић, директор Гимназије „Јездимир Ловић“ у Сјеници, и сам Бошњак, који, због тога што неће да крши закон и чека инструкције надлежних за увођење босанског, међу сународницима трпи двоструке критике.

– На мене и директора гимназије у Сјеници врши се страховит притисак само што хоћемо да све буде по закону и што се противимо да нам други, ван Министарства просвете, одређују шта треба да радимо и како – оцењује Милосављевић. – Кривичним пријавама које против мене и других директора подноси БНВ, неодмерним изјавама и организованим бојкотом наставе, иза које стоји председник БНВ Есад Џуџевић, терају нас да ово решавамо ванинституционално, ван Министарства и „са улице“. Зарад политичких поена које Џуџевић и људи око њега, који не знају босански или га тек уче, желе да добију, све ово увелико је постало политика и то није добро.

И директори школа, али и БНВ, које тражи хитно увођење босанског, сматрају да овај проблем мора да реши министар просвете проф. др Томислав Јовановић. Он је упознат са потешкоћама.

– Појединачни интереси не треба да буду изнад општих и државних, а разлике не треба да раздвајају, већ спајају у јединствен корпус усмерен ка европској заједници – каже министар Јовановић. – Наше искуство у показало је да проблеми почињу са сегрегацијом деце у школама. Деца треба да, поштујући међусобне различитости, уче заједно, и да овај проблем буде решен на задовољство свих страна.

ТРАДИЦИЈА ДУГА СТО ГОДИНА ГИМНАЗИЈА у Новом Пазару у четвртак је свечаном академијом обележила сто година постојања. Честитка школи, једној од најстаријих гимназија у Србији, стигла је и од министра просвете. У оквиру прославе, отворена је изложба која документује историју школе. Представљена је и монографија „Сто година гимназије“.

М. НИЋИФОРОВИЋ, И. МИЋЕВИЋ/НОВОСТИ