Остали су још само судови на северу КиМ као кочница за датум?

dacic vucic eston degen

БРИСЕЛ – Председник владе Србије Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић учествоваће сутра у кабинету шефице европске дипломатије Кетрин Ештон у дијалогу са злочинцем Хашимом Тачијем, на двадесетој рунди од почетка дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

Поред тога што је последња у години, ова рунда је значајна, јер од њеног исхода у великој мери зависи одлука Европског савета о датуму почетка преговора о придруживању Србије ЕУ.

Тема сутрашњег састанка је правосуђе, последње нерешено питање у примени споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, склопљеног у Бриселу пре скоро осам месеци.

Спор се води око устројства Основног суда у Митровици, чији би састав по Споразуму требало да одражава етничку структуру становништва.

Приштина тражи да седиште тог суда буде у Јужној Митровици, са огранцима у северним општинама у којима живе претежно Срби, док је став Београда да седиште суда буде на северу и одвојено од суда на југу подељеног града.

Уколико Дачић и Тачи успеју да се договоре око овог питања, Ештон ће министре земаља чланица, који ће се у понедељак окупити на дводневном заседању Савета за спољне и опште послове, известити да примена Бриселског споразума углавном тече по плану.

Такав извештај омогућиће Савету да потврди закључке из јуна да Србија треба да отвори преговоре о придруживању ЕУ најкасније у јануару 2014.

У супротном, Ештон ће известити да је примена делимично успела, што би могло да послужи као изговор да се међувладина конференција, која формално означава почетак преговора, одржи касније, а можда и услови договором о правосуђу.

Како је Танјуг раније јавио, већина чланица сматра да је Србија уложила довољно напора у примени споразума да се међувладина конференција одржи већ 20. децембра, одмах након завршног годишњег самита Савета ЕУ.

Такав став заступа и Европски парламент, који је у предлогу резолуције о Србији која је прошле недеље једногласно усвојена у Спољнополитичком комитету, затражио почетак преговора у децембру.

Немачка и Велика Британија, међутим, желе преговоре најраније у јануару, а бриселски дипломатски извори кажу да се оне при том позивају пре свега на околност да договора о правосуђу још нема.

Немци се, поред тога, позивају на став Бундестага да преговори са Србијом у сваком случају не треба да почну пре јануара, али тај став, како је Тањугу речено, није обавезујући, јер је у овом случају реч о мишљењу, а не одлуци немачког парламента.

Стога исход предстојеће рунде преговора остаје главни предуслов да Србија још ове године почне преговоре, а то би, како се често чује у Бриселу, ојачало не само кредибилитет Србије, него и кредибилитет ЕУ у процесу проширења.

Танјуг