Одвојити Косово од Србије као Бангладеш од Пакистана?

un-kosovo

Нови незванични план да КиМ добије столицу у УН, а да Београд не призна независност. Идеја потекла из немачке фондације „Конрад Аденауер“. Овај сценарио „удица“ за српску власт

УПРКОС опредељењу српских власти да је пријем Косова у УН неприхватљив, директор немачке Фондације Конрад Аденауер у Београду Хенри Боне предлаже решење по коме би се КиМ омогућило чланство у светској породици нација, али без признавања државности од стране Србије.

Према мишљењу Владислава Јовановића, некадашњег шефа дипломатије и амбасадора при УН, пристанак на овакву „концесију“ означио би крај сваке борбе за Косово. Он наводи пример Бангладеша који је после одвајања од Пакистана постао чланица УН тек када је матична држава повукла свој вето:

– Овакве идеје су „навлачење“ да Србија да своје одобрење, а онда нема назад. Такође, не треба да се заваравамо да се признавање граница према Косову од нас неће тражити као формални услов пре уласка у ЕУ. Све је ово само припремање за коначни чин – да је Косово одвојено нашим прихватањем.

Слично размишља и Душан Пророковић, извршни директор Центра за стратешке алтернативе, по коме најновији предлог личи на „удицу“ за српску политичку елиту. Он, ипак, сматра да би сценарио „столице у УН без признавања“ тешко био формално-правно спроводив:

– УН не познају „креативна решења“, већ међународно право и сваки потез отвара врата за примену на другим местима. Не знам да ли би Кина пристала на чланство Косова, јер са тим не сме да се игра због Тајвана и Тибета. Колико знам, Пекинг има задршку и према давању посебног позивног телефонског броја Приштини, без обзира на то што ће га Београд уступити – објаснио је Пророковић за „Новости“.

ДИЈАЛОГ ТРЕБА ИЗМЕСТИТИ

ЗАДОВОЉАВАЈУЋЕ и одрживо решење за Косово може се постићи ако се дијалог Београда и Приштине води под окриљем УН и не може се постићи ако се води под окриљем ЕУ – изјавио је у среду потпредседник ДСС Милош Алигрудић, на седници Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе.

Новости