Србија да научи да живи крај Косова

kirbi

БЕОГРАД, 11.12.2013. – Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби рекао је да САД охрабрују Србију да научи да живи с Косовом као са суседом јер ће јој то помоћи да крене напред.

„Ако погледате Источну и Западну Немачку током једног периода, Источни Немци су тврдили да су независни, Западни су им говорили да нису, али су они свеједно живели једни поред других – можда не као најбољи пријатељи, али су коегзистирали. Ви можете и ви ћете коегзистирати с Косовом којим управља Приштина. И то ће вам помоћи да кренете напред, да побољшате економију, правни систем, било да удјете у ЕУ или не“, рекао је Кирби у интервјуу новом Недељнику.Амбасадор САД рекао је да после избора у Србији „у лето 2012. многи нису оцекивали да ће овај председник и влада која је створена кренути у правцу у којем су кренули“ и да му се чини да су „многи схватили да је пут ка ЕУ добар“.

„Ако схватите да имате циљ, и да је Косово нека врста препреке на том путу, можда су лидери одлучили да је то вредно бола, и били су довољно храбри да крену тим путем. А и народ је за то био спреман. Не чујете да градјани у Београду често причају о Косову. Они причају о својим пословима. То су прави проблеми“, додао је амбасадор САД.

Када је реч о НАТО, Кирби сматра да Србија „не треба да троши време бринући о НАТО, јер НАТО није никакв услов (за чланство у ЕУ), већ модернија функционалнија држава“.

„Важне одлуке су побољшање ваше економије и смањење незапослености. Промене које су неопходне да удјете у ЕУ, владавина права, заштита животне средине, то је важно. А мислим да не треба да трошите време бринући о НАТО“, рекао је амбасадор САД.

На питање може ли Србији да се деси украјински сценарио, Кирби је изразио уверење да је Србија много више окренута Западној Европи него Москви, али да „то не значи да не треба да има добар однос с осталима“.

Бета