Хенри Боне: Пронаћи неко „креативно решење“ које би омогућило Косову столицу у УН

henri bone

БЕОГРАД – Директор Фондације „Конрад Аденауер“ у Србији Хенри Боне изјавио је да нема нових услова за почетак преговора Србије са ЕУ али је оценио је да би у перспективи требало пронаћи неко „креативно решење“ које би омогућило Косову столицу у УН, али које не би укључивало његово званично признање од стране Србије.

Он је у интервјуу Радију Слободна Европа рекао да би „Београд требало да размишља о крајњем потезу који треба да повуче пре уласка у ЕУ“ јер како је додао, „што пре покрене иницијативу за проналажење креативног решења мања је вероватноћа да ће бити доведен у ситуацију да се од њега тражи званично признање Косова.“

„Мислим да је важно пронаћи креативно решење које би омогућило Косову столицу у УН, али које не би укључивало његово званично признање од стране Србије“, рекао је Боне, подсећајући да је у немачкој историји било креативних решења за такве проблеме као што је било представљање Источне Немачке у Уједињених нацијама.

Када је реч о почетку преговора Србије са ЕУ, Боне каже да је оптимиста, да не зна да ли ће они почети у јануару или фебруару, али да је велика вероватноћа да ће се то десити почетком следеће године.

Он је одбацио спекулације о њиховом одлагању до марта наводећи да ниједна страна није потврдила гласине о томе.

Боне је поновио да нема нових услова и да се једино поставља питање да ли је Србија испунила критеријуме, односно да ли примењује Бриселски споразум.

Према његовим речима, веома је важно да Београд и Приштина до састанка Европског савета 19. и 20. децембра примене што већи број одредби Бриселског споразма.

Сада је, истакао је, кључно дефинисати преговарачки оквир и у томе ће немачки „нон пејпер“ свакако имати утицај. Треба утврдити начин да свако од поглавља у преговорима буде повезано са косовским питањем.

„Веома је важно да се на самом почетку прецизно дефинишу критеријуми за свако поглавље. Слажем се да је нормализација односа веома комплексно питање и једино се током преговора може утврдити шта она конкретно значи на терену“, каже он напомињући да то значи да треба држати отвореним ова поглавља.

Боне каже да ће поглавља 23, 24 и 35 бити отворена на самом почетку преговора и затворена при самом њиховом завршетку.

То значи да у међувремену могу бити допуњавана и конкретизована, имајући у виду отворена питања и конкретну ситуацију на терену. То је битно да би се очувала мотивација за реформе све време преговора“, каже он.

Када је реч о позицији Немачке, Боне сматра да ће званични Берлин помно пратити које су мере и реформе спроведене, све до 19. и 20. децембра када Европски савет треба да донесе одлуку.

„Ја сам оптимиста да ће до заседања Европског савета бити решена преостала отворена питања и да, онда, Берлин неће имати никаквих резерви за одређивање датума за почетак преговора са Србијом“, рекао је он.

Танјуг