Нова „Олуја” брише Србе!

oluja 1

ХРВАТСКА ДОНЕЛА ЗАКОН О ПРЕБИВАЛИШТУ НА ШТЕТУ ИЗБЕГЛИХ И ПРОГНАНИХ

Новим хрватским законом о пребивалишту прети се да са списка буду избрисани избегли Срби уколико до краја ове године не пријаве привремени одлазак или одјаве пребивалиште у надлежним полицијским станицама у „лијепој њиховој“ или у конзуларним представништима земаља у којима тренутно живе! Уколико то не учине до наведеног рока, хрватске власти ће их избрисати са списка држављана, а прете им и казне од 70 до 700 евра!

Ако избегли до 29. децембра не пријаве привремени одлазак или одјаве пребивалиште из Хрватске, биће избрисани са списка држављана

Наиме, по новом хрватском закону, чијем изгласавању су се противили представници Срба у Хрватској, сви грађани Србије који имају важећу хрватску личну карту и пребивалиште у тој земљи, а који живе ван земље, морају до 29. децембра 2013. да пријаве привремени одлазак из Хрватске или да одјаве пребивалиште. Овај закон изазвао је пометњу међу 200.000 избеглих Срба, од којих је највећи број из Хрватске, а који ни после 20 година нису остварили никакава права.

Одузели им куће и станове, а сада хоће и документа: Очај избеглих

– Ово је нечувено! То је нова “Олуја”! Недавно смо сазнали да морамо да одјавимо или пријавимо пребивалиште када смо ишли да оверимо здравствене књижице. Ако нам одузму пребивалиште, нећемо имати право на обнову кућа и враћање станова, што чекамо већ 18 година. Третираће нас као странце. Већ су нам све одузели и порушили, па још само фали да нас избришу са лица земље! – огорчена је група избеглих Срба из Хрватске које смо затекли у реду испред једног од избегличких удружења у Београду.

Седе главе, које годинама у избегличким центрима и у приватним смештајима живе испод границе људског достојанства, кажу да „нема шансе“ да за 20 дана обаве привремену или сталну одјаву нити за то немају новца.

– Нити знамо шта нам треба од папира нити имамо пара да платимо таксе. Тај закон треба хитно изменити, а за оне који хоће да се за стално одјаве, нека продуже рок – кажу огорчене избеглице, оцењујући да је ово још једно етничко чишћење Срба.
Миодраг Линта, народни посланик СНС-а и председник Коалиције удружења избеглица у Србији, прецизира да грађани Србије који имају важећу хрватску личну карту и пребивалиште у тој земљи до 29. децембра имају две могућности – да пријаве привремени одлазак из Хрватске или да одјаве пребивалиште. Његова коалиција препоручује да се грађани привремено одјаве на пет година, колико предвиђа закон, и на тај начин задрже хрватску личну карту.

 

Компромис због

Хрвата из БиХ
„Одавно би у Хрватској избрисали Србе и тражили им да доставе из Србије доказ да немају место пребивалишта, али то не смеју да раде због Хрвата из Босне и Херцеговине, који такође имају хрватске папире. Они отворено протестују, говорећи да су стварали хрватску државу, а да им враћају одузимањем личних карата. Наводно је чак и Католичка црква утицала на Сабор да донесе компромисну одлуку због босанскохерцеговачких Хрвата”, наводи наш извор.

– То је најповољније решење и то могу чинити лично у полицијским управама или станицама у Хрватској где имају пријављено пребивалиште или у дипломатско-конзуларним представништвима Хрватске (Конзулат Хрватске у Београду, у улици Кнеза Милоша 82 и Конзулат Хрватске у Суботици, у улици Максима Горког 6) – каже Линта и истиче да се привремена одјава може тражити ако су особе у поступку обнове или стамбеног збрињавања, посла, школовања, лечења, незапослености или су издржавана лица. Због гужви у два конзулата у Србији, Линта ће тражити да се рок продужи на шест месеци. Линта апелује на све грађане да се јаве надлежним представништвима како би избегли брисање са списка и новчане казне јер ће полиција да обавља теренске провере.
Ратко Личина, представник Владе РСК у прогонству, оцењује да је нови закон нови атак на протеране Србе.
– Поводом актуелног хрватског закона, Влада РСК сматра да је то што данашња Хрватска ради у процедуралном смислу финиширање посла започетог деведесетих година прошлог века, кад су Срби као равноправан и конституиван народ избрисани из тадашњег устава, а затим и физички етнички очишћени са тих простора, посебно у злочиначким операцијама “Олуја” и “Бљесак”, уз отворену подршку Запада и, нажалост, прећутну сагласност владајућег српског естаблишмента. Сви режими у Србији су спречавали политичко организовање Крајишника и то деловање су свели на разна удружења и хуманитарне организације.

Овакав приступ, који је пренебрегао политичко и државотворно деловање и наш проблем свео само на хуманитарни и ниво људских права, унапред је осуђен на пропаст. Уместо да насупрот хрватског државног апарата стоји политички колективитет, све се свело на појединца који треба да се носи са државом у неравноправној борби. Питање је зашто се ова тема отвара данас, двадесетак дана пре истицање рока? Шта се до сад чекало? Све наводи на то да се овде ради о нечијој јефтиној промоцији и политичком ћару над невољницима из окупиране Крајине – каже Ратко Личина.

Остварује се жеља Фрање Туђмана
Саво Штрбац, председник Удружења „Веритас“, каже да ће се овим законом остварити давнашња жеља покојног хрватског председника Фрање Туђмана да се постотак Срба у Хрватској сведе испод три одсто.

– Према попису из 2011, има их 4,3 одсто. О том закону се водила дискусија у Хрватској, у којој су Милорад Пуповац и други представници Срба предлагали да се избеглице изузму од обавезе док не реше своја социјално-економска питања. Међутим, Сабор то није усвојио и закон је донет у пакету о закону о бирачким списковима. Новина је да хрватске власти могу да избришу људе са списка, а не као раније, када су се само лично могли одјавити из места пребивалишта. Закон би био у реду да на овим просторима није беснео рат. Овако, направљени су пропусти и створени проблеми – каже Штрбац.

АЛО