Отели од Срба уз благослов ЕУ

marigona

Радна група канцеларије ЕУ у Приштини, косовског министарства правосуђа и Еулекса, која је требало да се бави отимачином српске земље на Косову, почевши од општине Пећ, ни за милиметар није мрднула у решавању тог проблема који траје годинама. Срби су подједнако огорчени на све међународне мисије, од Унмика до Еулекса, јер су их оставиле на цедилу, односно ниједна није успела да реши ту агонију. Зато ни не чуди што не верују у међународну владавину права.

– Не губим наду, али ово је све јалово – рекао нам је Чаглавчанин Јовица Лазић, чија се породица више од пет година бори да истера узурпатора с њива (од три хектара и 25 ари), које су више од три и по века у поседу Лазића. Обраћали су се Унмику, Еулексу, косовској полицији, отпочели судски процес, али земљу нису вратили.

Јовица је умро не дочекавши правду. Недавно се навршило 40 дана од његове смрти, а најстарији брат Предраг Лазић поручује да ће наставити са борбом.

– Вредност наше имовине је три милиона евра. Нисмо хтели да је продамо и зато су нам је отели силом. Чули смо да су узурпатори људи из ОВК и да је наша земља наводно део поделе ратног плена. У име фамилије дао сам изјаву Еулексу и изнео 17 веродостојних доказа и документа о нашем власништву, међутим, извештај те комисије за земљу никада није угледао светлост дана. Наводно је то стопирао бивши шеф Еулекса Гзавије де Марњак, управо из разлога које сам навео. Узели су нам слободу, сада и земљу, оградили и узорали, али ми ћемо се борити. Остаће уписано и за моје унуке ко је узурпатор, а ако не ми, они ће је вратити – каже за „Вести“ Предраг Лазић.

Дејан Јовановић из села Преоце годинама захтева да се обустави градња на његовој парцели у оквиру насеља Маригона, а процесу никад краја. Огорчен је на мисију Еулекса јер „док он води спор пред Посебном комором Врховног суда Косова (где је председавајући мешовитог већа судија Еулекса) да би спречио узурпацију, на његовој њиви од три хектара и 60 ари плаца ничу виле“. Због тога што се по судовима вуче од 2008. године, сматрајући да га намерно опструишу, Јовановић се обратио Еулексовом панелу за људска права.

– И они су закључили да моја права нису повређена, и да они нису надлежни за то. Па како нису надлежни кад је председавајући већа у мом случају судија Еулекса? О чему се то ради? – пита Јовановић. Да иронија буде, већа косовски омбудсман је донео супротно мишљење панелу Еулекса. Он сматра да је над Јовановићем и те како направљен прекршај.

Опасна борба с узурпаторима

– Променили смо неколико адвоката. Једног су испребијали, другоме претили, трећи се плаши, и тако годинама. Није лако сукобљавати се с овим узурпаторима јер се зна шта вас чека – говори Предраг Лазић. Појашњавајући како је њихова земља (у склопу комада од 36 хектара, процењене тржишне вредности од око 40 милиона евра, у Чаглавици и селу Преоце), волшебно припала једном човеку, Предраг каже да ју је добио „на име наводне започете градње хотела на Ветернику“.
– Истина је да он никада није ништа градио – тврди Лазић.

Још увек „прикупљају податке“

Шеф канцеларије ЕУ на Косову Самујел Жбогар најавио је формирање тог тима пре више од два месеца, након што је поново покушана узурпација неколико њива у Чаглавици, наводећи како ће се кренути од проблема у општини Пећ. Међутим, на питање „Вести“ да ли има напретка, канцеларија ЕУ је одговорила да Оебс још није припремио све за почетак рада. Дакле, још се није ни почело.

– Током састанка Заједничког координационог одбора за владавину права (ЗКОВП) у септембру, Жбогар је споменуо да су заједнице забринуте јер локалне власти нису вољне да истраже њихове пријаве незаконите узурпације имовине и да предузму одговарајуће мере. Наша канцеларија разговарала је о овим проблемима с Еулексом и Оебсом. Оебс је понудио да истражи основне податке како би се боље упознао с реалним стањем, али њихово истраживање још није завршено – кажу за „Вести“ у канцеларији ЕУ у Приштини и додају да је Жбогар „такође затражио од косовске владе да третира ова питања с разумевањем“.

– Ово је за нас „рад у току“ и пуна информација би требало да буде доступна почетком наредне године. Треба разговарати са великим бројем актера и проверити наводе – речено је „Вестима“ у мисији Оебса у Приштини.

Имања вредна 50 милијарди евра

Косовској агенцији за имовину пријављено је око 42.000 захтева за повраћај узурпираних имања, укупне вредности од око 50 милијарди евра. Како кажу, до јануара ове године је решено око 35.000, међутим, није познато колики је број одлука спроведен у дело.

Шеф препознаје страх

Шеф Канцеларије ЕУ препознаје страх заједнице и тражи да се нешто уради како би се утврдиле чињенице, Оебс преузима активну улогу у одређеним истраживањима, а на крају, овим се питањем морају бавити одговарајуће владине институције, наводи се у одговору „Вестима“ канцеларије ЕУ на Косову.

Ј. Л. Петковић – Вести