Како је Лењин „страдао“ у Кијеву (ВИДЕО)

razbijanje lenjinove biste

Демонстранти су у центру Кијева срушили споменик Владимиру Иљичу Лењину, после данашњег протеста на којем је више стотина хиљада људи захтевало одлазак председника Виктора Јануковича са власти и приближавање те земље ЕУ.

Тридесетак маскираних особа везало је канап око врата статуе и за оближње дрвеће и оборило га на земљу уз повике: „Доле, комунистичка гамад!“, преноси агенција Франс прес сведочења очевидаца.

Двојица посланика ултранационалистичке странке Слобода присуствовала су том догађају, наводи АФП изјаву свог извора. Споменик су срушили „маскирани“ демонстранти, који су носили заставе ултра-националистичке странке Слобода, прецизирала је полиција Кијева.

Споменик Лењину, висок 3,5 метра, постављен је 1946. године и око њега се често окупљају украјински комунисти на скуповима у Кијеву.

Лењин је, међутим, омражена личност у националистичким круговима у Украјини који га виде као симбол потчињавања њихове земље Москви у време СССР-а.

Украјинска телевизија пренела је снимке на којима се види више десетина људи окупљених око срушеног споменика Лењину певају украјинску химну и на којима један од учесника ломи статуу.

Украјинска опозиција оптужује Русију да је извршила притисак на власти у Кијеву да одустану од споразума о придруживању са ЕУ и уместо тога окрене се јачању економске сарадње са Москвом.

БЕТА