Тахири: „Косовски избори“ створили услове за гашење илегалних општина и стварање легалних општина

Edita-Tahiri

Заменица такозваног премијера самопроглашеног Косова Едита Тахири, која предводи и делегацијом Косова у разговорима са делегацијом Србије, изјавила је да бриселски споразум од 19. априла обавезује новоизабране градоначелнике општина да поштују косовске законе и да сарађују са институцијама Косова.

Тахири је, како преноси портал економиа-кс.цом, рекла да ако међу новоизабраним градоначелницима општина буде таквих који ће одбити да примене ткзв.косовске законе, они неће бити део локалних општинских институција.

Према њеним речима, конституисање новоизабраних скупштина општина и општинских органа ће бити обављено по одредбама ткзв.косовских закона, и они ће функционисати у оквиру ткзв.уставног поретка Косова.

„Легални општински органи у општинама са српском већином на северу земље су резултат избора од 3. новембра који су одржани у складу са законима ткзв. Републике Коосва, како се потврђује и у споразуму из Брисела“, казала је Тахири.

„Косово је усвојило Закон о амнестији како би се створила политика међусобног поверења за оне грађане Србе који су у прошлости илегално деловали. Мислим да су локални „избори“ и Закон о амнестији створили услове за гашење илегалних општина и стварање легалних општина и њихово укљућивање у државни систем Косова“, рекла је Тахири.

Она је оценила да је сарадња са институцијама Косова законска и демократска обавеза и да су тога свесни новоизабрани председници општина на Косову.

„Изабрани у овим општинама (са српском већином) су свесни ових промена у политичкој реалности које се заснивају на споразуму из Брисела и њихова сарадња је законска и демократска обавеза. Ако буде оних који ће одбити да примене ткзв. косовске законе, остаће ван легалних општинских институција ткзв. Републике Косово, и истовремено довести у питање европску будућност“, рекла је Тахири.

БЕТА