Вулин: Градоначелници са листе „Српска“ положиће заклетву која је статусно неутрална (ВИДЕО)

vulin 11

Грачаница — Александар Вулин изјавио да ће новоизабрани градоначелници са листе „Српска“ положити заклетву по законима по којима су изабрани на косовским изборим

„Градоначелници ‘Српске’ ће положити заклетву по законима на основу којих су и изабрани. Заклетва је статусно неутрална, не помиње се Република Косово, нити било које друго одређење. То је за нас сасвим прихватљиво. Заклетву ће положити пред одборницима који су учествовали у избору градоначелника“, казао је Вулин.

Кандидати „Српске“ победили су у девет косовских општина за градоначелнике.

Коментаришући медијске спакулације да ће датум почетка разговора са ЕУ бити померен са децембра за јануар, Вулин је оценио да тих десетак дана више или мање ништа битно неће променити, али да је битна порука која се тако шаље Србији.

„На тај начин нама се шаље порука да, без обзира на то што Србија није одложила извршење ниједне своје обавезе, неке земље чланице ЕУ могу да одложе своје обавезе према Србији“, казао је Вулин новинарима после састанка са градоначелницима, одборницима и симпатизерима „Српске“ у Грачаници, и истакао да као што Србија има обавезе према ЕУ, тако и ЕУ има обавезе према Србији.

Он је оценио да одлука, чак и о кратком померању разговора заправо говори да постоје неке земље чланице ЕУ које не цене све оно што је држава Србија урадила да би дошла до те прилике и да можда не цене ни све оно што су Срби на Косову и Метохији урадили да би дошло до тих разговора.

Вулин је казао да то евентуално померање нема никакве везе са формирањем Заједнице српских општина (ЗСО) и да ће она бити формирана.

„ЗСО је највећи успех српског народа и њено формирање мора да се деси најдаље крајем јануара или почетком фебруара. ЗСО је нешто што је договорено и предвиђено и то је процеш који се једноставно више не може зауставити“, рекао је Вулин.

Он је казао да ЗСО неће бити никаква НВО, како то неки у Приштини говоре, него да ће ЗСО имати четири важна овлашћења над здравством, школством, економским развојем и над урбаним планирањем.

Према његовим речима, сва овлашћења преко тога, или другачија од тога моћи ће да се успоставе на основу одлука сваке од општина чланица ЗСО, као и то да свака од општина може да се одрекне неке од надлежности у корист ЗСО.

Он је казао да ће ЗСО бити онаква каква је договорена у Бриселу и да оно што је договорено у Бриселу не може да се мења ни у Приштини, ни у Београду.

Вулин је ценио да ће ЗСО бити доказ Српског јединства, као и могућност да се законски, политички и на сваки други начин оствари веза са Србијом, да се настави непрекинуто финасирање живота на Косову и Метохији, да се не гасе радна места, да се не губе школе, домови здравља и да се настави са градњом домова за децу, старе и расељене.

У вези приступа Срба у Косовску полицију Вулин је казао новинарима да тај процеш на северу још није почео и да се очекује да почне наредне недеље.

Бета

Танјуг видео