Влада Србије предаје енергетски систем Косова на управљање ткзв. Влади Косова

kek

БЕОГРАД – Оператери преносних система електричне енергије Србије „Електромрежа Србије“ (ЕМС) и косовски оператер КОСТТ потписаће у уторак, 10. децембра у Бечу историјски оквирни споразум о сарадњи у управљању преносним системима електричне енергије под покровитељством Енергетске заједнице за југоисточну Европу.

Потписивање тог споразума је део спровођења „Енергетског споразума“ између владе Србије и ткзв. Косова, постигнутог у септембру ове године у Бриселу, наведено је на сајту Енергетске заједнице (енергy-цоммунитy.орг).

Енергетски споразум Београда и Приштине постигнут је у оквиру шеснаесте рунде бриселског дијалога, одржане 8. септембра, који, како је тада саопштило Министарство енергетике Србије, обезбеђује максимум заштите интереса српске стране у овом тренутку.

Споразум дефинише начин управљања електроенергетским системом на северу Косова и Метохије, омогућава стабилно снабдевање електричном енергијом уз заштиту интереса Заједнице српских општина и не бави се питањима имовине, додаје се у саопштењу.

Билатерални оперативни споразум, који ће бити потписан у уторак, уредиће све детаље у вези са функционисањем преносне мреже на Косову и Метохији, наведено је у саопштењу министарства.

Танјуг