Нема помака око отете српске земље на Косову

barikade-na-kosovu-1

ФРАНКФУРТ – Радна група канцеларије Европске уније у Приштини, такозваног косовског министарства правосуђа и Еулекса, која је требало да се позабави отимањем српске земље на Косову, почевши од општине Пећ, није направила никакав помак у решавању тог проблема, тврде франкфуртске “Вести”.

Пре више од два месеца, након што је поново покушана узурпација неколико њива у Чаглавици, шеф канцеларије ЕУ на Косову Самуел Жбогар најавио је формирање тог тима, који би, како је описао, требало да крене од проблема у општини Пећ.

Међутим, на недавно питање “Вести” колико се напредовало у решавању проблема, канцеларија ЕУ је одговорила да је ОЕБС требало да припреми податке за почетак рада, али да тај посао још није завршио.

Како је речено у канцеларији ЕУ, током септембарског састанка Заједничког координационог одбора за владавину права (ЗКОВП), шеф канцеларије и специјални представник ЕУ је споменуо да су заједнице забринуте јер локалне власти нису вољне да истраже њихове пријаве незаконите узурпације имовине и да предузму одговарајуће мере.
„Наша канцеларија је разговарала о овим проблемима са Еулексом и Оебсом. ОЕБС је понудио да истражи основне податке како би се боље упознало реално стање, али њихово истраживање још није завршено”, речено је из канцеларије ЕУ у Приштини уз напомену да је Самуел Жбогар „такође затражио од косовске владе да третира ова питања са разумевањем“, преноси лист.

„Шеф Канцеларије ЕУ препознаје страх заједнице и тражи да се нешто уради како би се утврдиле чињенице, Оебс преузима активну улогу у одређеним истраживањима, а на крају, овим се питањем морају бавити одговарајуће владине институције. Канцеларија ЕУ ће искористити сваку прилику, да их подстакне да провере све наводе и да саме предузму иницијативу, закључују у достављеном одговору”, каже се у одговору канцеларије ЕУ на Косову.

На питање када ће ОЕБС урадити свој део посла, у тој мисији у Приштини је дат одговор да су „већ саопштили неке од прелиминарних података”.
„Ово је за нас „рад у току“ и пуна информација би требала бити доступна почетком наредне године. Треба разговарати са великим бројем актера и информације наравно треба проверити и потврдити”, речено је у мисији ОЕБС у Приштини

Проблем узурпације српске земље траје годинама, па су Срби који и даље не могу на своје поседе, пођеднако огорчени на све међународне мисије, које су се у различитом обиму суочавале са овом српском муком, али ниједна није успела да агонију приведе крају.
„Не губим наду, али ово је све јалово”, рекао је раније франкфурстким „Вестима“ Чаглавчанин Јовица Лазић, чија се породица више од пет година бори да истера узурпатора са њива (од три хектара и 25 ари) које су више од три и по века у њиховом поседу.

Обраћали су се Унмику, Еулексу, косовској полицији, отпочели судски процес, али земљу нису вратили.
Јовица правду није дочекао. Недавно се навршило 40 дана од његове смрти, а најстарији брат, Предраг Лазић поручује да ће наставити са борбом.
„Вредност наше имовине је три милиона евра. Нисмо хтели да је продамо и зато су нам отели силом. Чули смо да су узурпатори људи из ОВК, и да је наша земља наводно део поделе ратног плена. У име фамилије дао сам изјаву Еулексу и изнео 17 веродостојних доказа и документа о нашем власништву, међутим извештај те комисије за земљу никада није угледао светлост дана,“ навео је он.

Косовској агенцији за имовину пријављено је око 42.000 захтева за повраћај узурпираних имања, укупне вредности од око 50 милијарди евра. Како кажу, до јануара ове године је решено око 35.000, међутим, није познато колики је број одлука спроведен у дело.

Танјуг