Немачка одлаже почетак преговора Србије и ЕУ

eu_Srbija

Очекивања да би приступни преговори за чланство у ЕУ могли да започну још крајем ове године све су даља, док се јануар профилише као све извеснији рок за организацију прве Међувладине конференције, чиме ови преговори и званично почињу.

Многе европске престонице су одавно послале сигнал да је Београд испунио оно што се од њега тражило и да не треба више чекати. Немачка, међутим, за сада не попушта. Влада у Берлину би, још некако уз додатне резултате у дијалогу, можда и пристала на отпочињање преговора без било какве временске задршке, али се за резерве, по обичају, побринуо Бундестаг.

Немци су задовољни одржавањем избора на Косову, али сада траже још, пре свега у преосталим елементима везаним за примену Бриселског споразума.

– Немачка је поздравила успешно одржавање локалних избора на целој територији Косова, као важан и храбар корак на путу ка нормализацији. Ови избори су суштински елемент у спровођењу споразума о нормализацији од 19. априла. Интеграција у косовску државу српских паралелних структура које се односе на сектор безбедности и судства, још један је кључни аспект – истиче за „Новости“ портпарол немачког министарства спољних послова.

Много тога ће сада зависити од следећег извештаја Кетрин Ештон, који она припрема за министарске састанке 16. и 17. децембра у Бриселу.

– Нови извештај високе представнице и Европске комисије о имплементацији априлског споразума о нормализацији између Србије и Косова биће релевантан за предстојећу одлуку Европског савета о преговарачком оквиру – потврђују за наш лист званични извори у Берлину.

Ако у седишту дипломатије још не желе да спекулишу око датума, из Бундестага су, међутим, практично већ рекли своје. А без зеленог светла посланика Гвидо Вестервеле нема много маневарског простора.

– Немачки парламент се 27. јуна сагласио са отварањем приступних преговора под условом да прва Међувладина конференција не буде одржана пре јануара 2014. године и не пре него што буде примењен априлски споразум о нормализацији – подсећа на чврст став посланика извор „Новости“ из власти у Берлину.

Овде око датума немају недоумицу.

– Савет за опште послове ће 17. децембра одлучити о усвајању оквира за приступне преговоре са Србијом. Усвајање преговарачког оквира од стране министарског савета, и његова потврда на Европском савету 20. децембра, предуслови су за прву Међувладину конференцију са Србијом у јануару 2014 – наглашавају наши немачки извори.

За то време, у кабинету европског комесара за проширење Штефана Филеа чекају коначну одлуку земаља чланица.

– Ми смо, у сваком случају, спремни. Па сад, ако не буде у децембру, биће у јануару. Није велика разлика – поручује за „Новости“ саговорник из врха администрације у Европској комисији.

И ЛОНДОН ТРАЖИ ЈОШ

ЛОНДОН, друга европска престоница која уз Берлин изражава одређене резерве када су у питању садржај преговарачког оквира и датум почетка преговора, такође тражи додатне резултате у дијалогу.

– Поздрављамо напредак који је Србија постигла у примени споразума постигнутог у дијалогу с Косовом који олакшава ЕУ. Такође поздрављамо у великој мери успешно спровођење локалних избора на Косову, с већим одзивом у неким општинама него икада раније. Очекујемо даљи позитиван ангажман у наредним данима, укључујући и даљу примену споразума постигнутих у дијалогу. На основи овог даљег напретка надамо се да ће Србија започети преговоре за приступање ЕУ најкасније у јануару 2014, како је договорено на савету у јуну – саопштио је за „Новости“ портпарол британског Форин-офиса.

Вечерње новости