Обамин полустриц замало протеран из Америке

Obamin stric

Заустављена депортација и председниковог полустрица који је у Америци више од 40 година био „илегалац”

Вашингтон – Кад је прошлог уторка на рочишту пред имиграционим судом, на коме се одлучивало о депортацији или останку у САД, оптужени „илегалац” упитан има ли рођаке у Америци, одговорио је да има: сестру, две нећакиње и синовца. Кад је онда од њега затражено да, после идентификовања сестре и нећакиња, каже и име синовца, рекао је да му се синовац зове Барак Обама и да је председник САД.

Случај је завршен позитивно, а у образложењу пресуде којом је 69-годишњем Онијанго Обами, који је већ једном био протеран, али ту одлуку није испоштовао, одобрено да остане у Америци, јер за то испуњава законске услове – није поменута рођачка веза са председником.

Обамин полустриц – полубрат његовог покојног оца – добиће зелени картон, што му после пет година омогућава да затражи држављанство. У многобројним коментарима, којих је много више на онлајн форумима него у институционалним медијима, детаљно је потом распредано о његом случају, наравно са жаокама на рачун председника.

Показало се наиме да председник није био сасвим чист, или прецизније речено искрен, кад је реч о полустрицу, јер је Бела кућа у четвртак издала саопштење којим је демантовала оно што је тврдила пре годину дана: да председник Обама није имао никаквих контаката са тим рођаком.

Сада је изнето да јесте: живео је код њега „кратко време” током осамдесетих година прошлог века, док се припремао да почне студије права на Харварду.

Представник Беле куће за штампу Џеј Керни је промену приче о председниковим везама са полустрицем објаснио чињеницом да приликом давање прве изјаве нису консултовали председника лично, већ су се ослонили само на чињенице из његове две аутобиографске књиге и сопствена истраживања. Овога пута отишли су директно код њега и он се подсетио својих предстудентских дана, објаснивши да се у последњих 20 година са тим кенијским рођаком није видео, а у последњих 10 година са њим није ни разговарао.

Онијанга Обаму је у Америку 1963. довео председников отац, Барак Обама сениор (погинуо у Кенији 1982) да би, у оквиру програма помоћи Африци, овде студирао. Уписао се прво у један елитни колеџ на Кембриџу, али је потом, не могавши да плаћа школарину, прешао у један државни.

Кад му је студентска виза истекла, остао је и повучено живео у држави Масачусетс, на периферији Бостона, где је радио у једној продавници пића, све док у августу 2011. није ухапшен због вожње у пијаном стању. Зачудо, имао је уредну возачку дозволу (која је овде уједно и лична карта), као и број социјалног осигурања (који овде има функцију јединственог матичног броја), документа која се илегалним имигрантима по правилу не издају.

Случај је окончан на поменутом депортационом рочишту, где је судија Леонард Шапиро констатовао да Онијанго Обама испуњава оба законска услова да му се боравак у САД легализује: у Америку је стигао пре 1972, док је са друге стране, човек са добрим моралним карактером, господин, добар комшија – и да је уредно плаћао порез. „Добродошли у Америку”, поручио му је на крају.

Маргарет Вонг, која је била адвокат овог Обаме, изјавила је да оваквом расплету „апсолутно” није допринела нека интервенција из Беле куће. „Веза са председником је можда само помогла да се случај не води по хитном поступку и да му се посвети већа пажња.”

Ово иначе није био први Обамин проблем (условно речено), са афричким рођацима. Пред депортацијом је 2010. била и његова полутетка, сестра полустрица Зејтунија Онијанга, која је, уз помоћ исте адвокатице, и пред истим судијом, такође добила дозволу да остане у САД.

У оба случаја Бела кућа је категорично оповргла да се на било који начин умешала.

Милан Мишић/Политика