„Пејсмејкер“ за мозак

za mozak

Амерички истраживачи су имплантирали у мозак једног пацијента са раним стадијумом Алцхајмерове болести справу сличну срчаном пејсмејкеру

ИСТРАЖИВАЧИ америчког Џон Хопкинс универзитета хируршки су имплантирали у мозак једног пацијента са раним стадијумом Алцхајмерове болести справу сличну срчаном пејсмејкеру.

Уређај, који је претходно коришћен код више хиљада људи са Паркинсоновом болешћу, треба да обезбеди дубоку стимулацију мозга. У случају Алцхајмерове болести, очекује се да побољша меморију и заустави когнитивни пад.

У оквиру прелиминарног истраживања у Канади, 2010. године, уређај је имплантиран код шесторо пацијената са поменутом болешћу: показало се да је побољшао метаболизам глукозе, што је знак активности неурона. Док је употреба имплантибилног „пејсмејкера“ код пацијената са Алцхајмеровом болешћу у експерименталној фази, већ је у претходних 15 година испробана код више од 80.000 оболелих од Паркинсонове болести, где је показала добре резултате – мање тремора и смањење дозе медикамената.

Дубока стимулација мозга тестира се и код пацијената оболелих од депресије и опсесивно-компулзивног поремећаја, који не реагују на друге терапије.

Новости