Шиптари оштетили споменик цара Душана у Скопљу

Car Dusan

СКОПЉЕ – Група од 20 вандала оштетила је споменик цара Душана у Скопљу. Они су прошле ноћи чекићем покушали да разбију кип и да га сруше. Пошто нису успели, вандали су се зауставили када је статуа цара Душана остала без жезла и крста у рукама.Оштећен је део мермерне плоче на којој стоји споменик.

Споменик ће, како је најављено, бити поправљен у најскоријем року.

То су учинили Албанци из Македоније којима смета статуа српског владара. Организовали су се преко друштвених мрежа, а огласили су се преко невладине организације „Пробуди се“, називајући цара Душана окупатором Западног Балкана.

На данашњем протесту покушали су да споменик увију у црно, али их је је спречила полиција
„Након овога можемо да разговарамо коме служи то што је влада иницирала постављивање споменика српском владару, који се, ако не код Македонаца, а оно код Албанаца схвата као владалац који је силом принудио католичке Албанце да постану Срби и православни“, изјавио је Африм Гаши из НВО „Пробуди се“.

Партије Срба у Македонији одмах су затражиле да полиција пронађе починиоце. За Ивана Стоиљковића из Демократске партије Срба синоцни вандализам на „Мосту цивилизација“ показује разлике међу, како је рекао, наше и њихове цивилизације.
„Оставили смо сваки народ да одабере своје хероје. Они су изабрали њихове, а људи обицно казу: бираш хероје као што си ти“, рекао је Стоиљковић

„Ово је недозвољиво у демократској земљи за какву се Македонија декларише“, изјавио је Бојан Поповић из Српске напредне странке.

Скопље данас има појачану полициску заститу, а „Мост цивилизација“ где је Дусанов споменик, био је затворен за посетиоце и чуван од специјалне полициске јединице.

Душан је крунисан за српског цара 1346. године у Скопљу и један је од највецих српских владара.

Кип је постављен почетком децембра на новом „Мосту цивилизација“ у центру Скопља. Спада међу тридесетак статуа које представљају историјске лићности из региона – од антићких времена до Средњег века, у оквиру владиног пројекта реновирања главног града, названог „Скоље 2014“.

Личности које немају македонско порекло, а „претоцене“ су у споменике у центру Скопља, на један или други начин повезане су са Македонијом. Такав је слуцај и са спомеником Скендер Бегу, Хасану Приштини.

На мосту изнад Вардара постављан је споменик и Краљевићу Марку, поред цара Душана.

Танјуг