Албанцима на југу Србије не одговара попис јер их има мање него што тврде

PRESEVO-GRAD

Прекид разговора Владе и Албанаца довео у питање и пребројавање становништва. Не одговара им тачно стање, јер их је мање него што тврде

ВЛАДА Србије одговориће следеће недеље на услове које су Албанци са југа Србије испоставили премијеру Ивици Дачићу и првом потпредседнику Александру Вучићу за наставак започетог дијалога о положају албанске мањине. Прекид разговора под знак питања је довео одржавање пописа становништва у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, који је начелно договорен за пролеће следеће године. Тачан број и етничка структура становника југа Србије био би излаз из многих проблема, мада многи отворено сумњају у спремност Албанаца да се јавно преброје.

У корену и тренутне напетости са властима у Београду јесте замућена демографска слика узрокована албанским бојкотовањем пописа становништва 2011. године. Албанске вође су се на прекид контакта са Владом одлучили због става Београда да се придржава званичних података са пописа, према којем у Прешеву живи свега око 1.100 њихових сународника.

То је и био разлог због ког нису прошли албански амандмани на закон о организацији судова, који је Прешево и Бујановац оставио кратких правосудних рукава. Пописне игре, бојкоти анкетирања и стање дугорочне демографске магле, међутим, подсећају на тактику коју су Албанци годинама примењивали у борби за сецесију КиМ из састава Србије.

Да би тачан попис становништва Бујановца, Прешева и Медвеђе помогао у решавању многих проблема сматра и шеф Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије Сузана Пауновић. Она верује да простор за дијалог Албанаца са властима у Београду постоји и да ће разговори бити настављени.

– Свима је потребно утврђивање тачног броја становништва на југу, али у случају његове репризе постоји ризик да исто затраже и остале националне мањине које више или мање сумњају у резултате пребројавања из 2011. – указује Пауновићева.

У српској јавности често се чује да Албанцима не одговара чист попис становништва, јер би се тако видело да је њихов број у три општине у Србији много мањи. Ову тезу заступају и Срби из Бујановца који инсистирају на чистом попису.

– Тражимо одговорност у давању података на попису – наглашава Светислав Величковић, из Одбора за људска права Бујановца. – Држава не сме да дозволи манипулације, налик оним на изборима 2002. Бројем Албанаца на југу Србије често се манипулише. Албански лидери потенцирају да је 30.000 сународника привремено напустило земљу. То није тачно, јер да је тако у Бујановцу и данас не би живео ниједан Албанац.

Величковић подсећа да се број албнаског живља „надувава“, иако је десетак села у којима формално живе хиљаде Албанаца готово пусто.

Да се Албанци не плаше резултата пребројавања истиче председник Албанског националног савета Галип Бећири. Он не спори да би попис вероватно показао мањи број становника Бујановца и Прешева, али то образлаже осеком свих народа.

– Није тачно да избегавамо пребројавање – изричит је Бећири. – Да би попис био исправан тражимо учешће Албанаца у пописним комисијама, као и формуларе на албанском. Један од услова је и престанак хајке на наше људе који су расељени на КиМ, јер је недопустиво да на основу једне полицијске провере на кућној адреси људима буде ускраћивано место пребивалишта у Србији.

СИГУРНО НА ЈУГУ

ПРЕДСЕДНИК Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић сматра да је, упркос застоју у дијалогу са лидерима албанских партија, безбедносна ситуација на југу централне Србије стабилна.

– Разговори са представницима Албанаца на југу централне Србије треба да доведу до дефинитивног става о њиховом положају у Србији и да ли се на њих примењују закон, Устав и међународне конвенције о националним мањинама – објаснио је Станковић.

НЕРАВНОПРАВНИ НАРОДНИ посланик у Скупштини Србије Риза Халими каже да Албанци са Владом не могу да разговарају у суженим оквирима: – Влада се руководи резултатима пописа, који су Албанци бојкотовали. Ако Влада на неозбиљан начин то третира, разговори ће бити контрапродуктивни.

Новости