Мишчевић: „Да ли нам треба да помињемо усташке и антирпске инциденте у Хрватској“? Косово у сваком поглављу преговора са ЕУ

tanja miscevic

БЕОГРАД – Србија покушава да државама чланицама Европске уније објасни да би било иделано да нормализација односа са Косовом буде издвојена из процеса преговарања о чланству у ЕУ, каже Тања Мишчевић, главни српски преговарач.

„Питање Косова требало би да буде концентрисано само у Поглављу 35, док у осталим поглављима Приштина не сме да буде преговарач“, објаснила је Мишчевић за данашњи “Блиц“.

Она је подсетила да преговарачки оквир за Србију још није утврђен, а питање да ли ће Београд на сваком кораку бити условљен помаком у односима са Косовом сада је кључно.

Мишчевић је рекла да би за Србију била тешка порука кад би било формализовано да се отварање сваког поглавља условаљава успехом у процесу нормализације.
“Желимо да се пронађе најбоље место за та два процеса, да норамлизација односа са Приштином не блокира процес преговора са ЕУ, већ да процес преговора помогне норамлизацији“, рекла је Мишчевић.

Према њеним речима, саговорници из ЕУ почињу да разумеју да иза свега тога не стоји идеја бежања од даљег процеса нормализације.

На питање да ли цех преговори Србије и ЕУ почети 20. децембра, Мишчевић је рекла да Србија нема јасно не, ни јасно да, али да је важно да нико у старту није против.

Сви су свесни да датум зависи од примене Бриселског споразума.

Србија је, према њеним речима, спремна да преговоре почне 20. децембра, јер су спремна сва документа за почињање преговора и, ускоро ће се наћи на Влади која треба да их усвоји.

Нико још није рекао да постоји могућност одлагања усвајања преговарачког оквира и отварања преговора после краја јануара.

Мишчевић је навела да је у Бриселу чула веома позитивну оцену да је за два дана техничких разговора ове недеље у областима правосуђа направљен напредак какав није за неклико месеци.

На питање да ли је српски преговарачки тим у Бриселу говорио о антисрпским и усташким инцидентима у Хрватској, Мишчевић је рекла да на то указују у свим разговорима, али да треба имати у виду да је реч о чланици ЕУ и да не постоји механизам у ЕУ да ефикасно одговори на то питање.
“Евентуално би се одговори могли тражити у Савету Европе, тужбем разговори….“, навела је Мишчевић и запитала “да ли то нама треба“.

У ЕУ нас саслушају о том питању, нотирају то, јер је и за њих јако важно, рекла је Мишчевић и додала да је Србија будућа чланица и да наш интерес полако постаје њихов.

Танјуг