Бојан Пајтић-Иштван Пастор: Ванредни покрајински избори непотребни, треба мењати Устав

pajtic pastor

НОВИ САД – Председници Скупштине и Владе Војводине, Иштван Пастор и Бојан Пајтић оценили су данас да одлука Уставног суда Србије (УСС) да оспори поједине одредбе Статута Војводине не може бити аргумент за расписивање ванредних покрајинских избора, већ је још један доказ да Устав Србије треба мењати.

Пастор и Пајтић су на заједничкој конференцији за новинаре навели да не желе да учествују у дневно-политичким препиркама о Статуту Војводине, и рекли да ће надлежна покрајинска тела почети усклађивање Статута са Уставом, за шта ће у помоћ позвати најбоље правне стручњаке.

Указали су да одговорност за неуставне одредбе Статута Војводине подједнако сносе и Скупштина Војводине која га је усвојила, и Скупштина Србије која га је потврдила.

Оценили су да је одлука Уставног суда о Статуту још један доказ да се Србија, уколико заиста искрено жели да буде део Европске уније, мора хитно позабавити питањем одрживости свог уставно-правног система и Устава.

Функционер Српске напредне странке и потпредседник покрајинског парламента Ђорђе Милићевић изјавио је претходно да одлуку Уставног суда о оспоравању дела одредби Статута Војводине у тој странци виде као корак ближе ванредним покрајинским изборима.

„Ова одлука потврђује да су покрајински избори нужни, како би онда нови сазив Скупштине Војводине утврдио нови предлог закона о надлежностима, нови статут и закон о финансирању, чиме би се функционисање покрајине вратило у уставно-правни оквир Србије“, рекао је Милићевић на данашњој конференцији за новинаре СНС у Новом Саду.

ДСС: Одлука добра, дуг рок за усклађивање

Демократска странка Србије поздравила је данас одлуку Уставног суда Србије о статуту Војводине, али и критиковала то што је Уставни суд оставио шест месеци да се статут Војводине усклади са највишим правним актом.

Шеф посланика ДСС Слободан Самарџић рекао је новинарима у Скупштини Србије да је одлука Уставног суда показала да је правда спора, али ипак правична.

Међутим, Самарџић сматра да нема места да се шест месеци пролонгира ступање на снагу одлуке УСС, будући да је ДСС пре четири године поднео захтев за оцену уставности Статута и Закона о надлежностима Војводине и да је прошло годину и по дана када је Уставни суд ван снаге ставио 22 одредбе тог закона.

„На Влади Србије било је да припреми измене закона о надлежностима и да он буде оквир за брзо припремање нацрта статута. Постојала је правна основа да се цео процес брже одвија“, рекао је Самарџић.

Он је оценио да је тактика власти у Војводини била да се одуговлачи, али да је проблем што Влада Србије није учинила тај посао како би се цео процес брже одвијао и упитао зашто се одуговлачи када је реч о тако важном питању.

„ДСС начелно поздравља одлуку Уставног суда, али имамо разлога да гајимо неповерење према тој установи, јер се показала и у другим случајевима као трома, спора и политичким утицајима подложна институција. Ту пре свега мислим на споразуме између Београда и Приштине“, рекао је Самарџић.

Војвођанска партија: Још један корак ка коначном укидању аутономије

Војвођанска партија оценила је данас да одлука Уставног суда Србије да оспори поједине одредбе Статута Војводине представља још један корак ка коначном укидању аутономије те покрајине.

Војвођанска партија је у саопштењу оценила да је одлука Уставног суда још један аргумент за став те партије да Војводина треба да буде република у оквиру федералне државе Србије.

Уставни суд јуче је одлучио да прогласи неуставним поједине одредбе Статута Војводине и да покрајинској и Народној скупштини да рок од шест месеци да тај акт ускладе са Уставом.

РТВ