Српска Листа тражи пријем у амбасаде, Тужилаштво и Управу полиције

Srpska-lista-grb-za-sajt

Прошло је годину дана од када је тадашњи врховни државни тужилац Ранка Чарапић изјавила да је покренула процедуру утврђивања одговорности за дивљање црногорских навијача на Цетињу када је скандирано ,,Убиј, закољи, да Србин не постоји“ и ,,Србе на врбе“.
Позив на линч упућен је 13. јуна 2012. године на утакмици женских кошаркашких репрезентација Србије и Црне Горе, након чега је Српска листа доставила тужилаштву и амбасадама Србије, Русије, САД, Кине, Велике Британије, Њемачке и Француске у Подгорици материјални доказ – снимак, кога смо касније поставили и на Јутјуб мрежи.

Чарапићева је, подсјећамо, казала да се Тужилаштво обратило Управи полиције са захтјевом за хитно поступање ради идентификације починилаца позива на линч читавог једног народа. Она је дописом увјеравала Српску листу да ће том случају бити посвећена посебна и озбиљна пажња, јер, тврдила је ,,оно што смо чули на Цетињу захтијева брзо реаговање“.

,,Надамо се да ће полиција идентификовати починиоце, да ћемо бити у прилици да персонализујемо одговорност и да та лица изведемо пред лице правде“, казала нам је тада госпођа Чарапић.

СЛ констатује да у међувремену није добила подршку парламентарне опозиције да се овом случају посвети адекватна пажња и да се организују протести паралелно или заједно са ондашњим МАНС-овим поводом спреге власти и организованог криминала. СЛ и даље нацизам сматра већом друштвеном пријетњом од организованог криминала.

С обзиром на релативно значајан временски проток од када ни Српска листа, нити заинтересована регионална јавност, немају никакве информације о даљим поступцима Тужилаштва и полиције, и нашу сумњу да је у конкретном случају ријеч о заташкавању инцидента у коме су учествовале присталице владајуће коалиције из Никшића и Цетиња, поново ћемо се, идуће седмице, обратити амбасадама великих сила и Србије.

У понедјељак ћемо тражити пријем и у Тужилаштву и у Управи полиције како бисмо добили одговор зашто ,,европска“ Црна Гора не санкционише повампирење идеологије коју је презрео и осудио цивилизовани свијет.

Српска листа, изјава
Беране, 6. децембар 2013
Анђелко Бубања, потпредсједник Српске листе