Уставни суд Србије: Поједине одредбе Статута АП Војводине нису у складу са Уставом Р. Србије

SRBIJA USTAVNI SUD JAVNA RASPRAVA

Београд — Уставни суд Србије одлучио је да поједине одредбе Статута АП Војводине нису у складу са Уставом републике Србије.

Суд је дао рок од шест месеци да се Статут усклади са Уставом. У саопштењу се наводи да је овом одлуком Уставни суд окончао поступак оцене уставности Статута АП Војводине.

„Одлуком Уставног суда, која је образложена на 140 страница, утврђено је да нису у сагласности са Уставом оне одредбе Статута које се темеље на уставноправно неприхватљивом концепту да је Статут АП Војводине њен конститутивни акт којим је Аутономна покрајина власна да уреди свако питање за које сматра да је за њу од интереса, независно од тога да ли уређење тог питања представља искључиву уставну или законску материју и да ни Уставом није ограничена у погледу уређења организације и међусобног односа покрајинских органа“, саопштио је Уставни суд.

Такође, како се наводи, Уставни суд је утврдио да су неуставне и оне одредбе Статута којима су преузете одредбе Закона за које је оцењено да нису сагласне са Уставом, као и одредбе којима се прописују нове или другачије надлежности АП Војводине од надлежности које су одређене законом.

„Међутим, како даном објављивања Одлуке Уставног суда престају да важе све одредбе за које је утврђено да су неуставне, а имајући у виду бројност ових одредаба, Уставни суд је сматрао да његова уставна функција да штити уставност и законитост не значи само обавезу да из правног поретка уклони опште акте који нису у сагласности са Уставом, већ и обавезу да својим одлукама допринесе хармонизацији правног поретка у целини, те да се стога ни на који начин не сме довести у питање функционисање АП Војводине и тиме остваривање права грађана на покрајинску аутономију, а што би била последица правне празнине која би настала након престанка важења неуставних одредаба Статута.“

Због свега тога Уставни суд је, како је објашњено, одлучио да искористи законску могућност и да за максимални, Законом о Уставном суду прописани, рок од шест месеци одложи објављивање Одлуке у „Службеном гласнику Републике Србије“.

„У том року Скупштина АП Војводине, као доносилац Статута, и Народна скупштина, као орган који даје претходну сагласност на Статут, имају могућност да Статут ускладе са Уставом, а до истека овог рока Статут у целини наставља да се примењује, чиме се обезбеђује несметано функционисање АП Војводине“.

Б92