Цар Душан у Скопљу плаши Шиптаре

Car Dusan

Статуа српског цара Душана у престоници Македоније наљутила је неке представнике велике албанске мањине у земљи.

Албанска НВО у Македонији, “ Пробуди се „реаговала је након што су власти подигле споменик српском средњовековном цару у Скопљу .

Према историјским подацима, Душан је крунисан за цара Срба управо у Скопљу 1346. године.

Док Срби цара Душана виде као националнг хероја, албански НВО га назива “ освајачем Западног Балкана“ коме није место у Скопљу .

„Постављање споменика српском освајачу ппоказује кризу идентитета или србофилију „, каже се у саопштењу ове невладине организације.

Статуа је постављена ове недеље у центру Скопља, у оквиру пројекта „Мостови цивилизације“ који финансира влада, познатија као „Скопље 2014″.

Ова статуа, између 30 других статуа које представљају средњовековне историјске личности из региона .

Душан је био један од најуспешнијих владара Србије и Србија је у његово време постала најмоћнија држава у региону .

У Скопљу , 1349.године, он је прогласио Устав српског царства, познат као Душанов Кодекс, који се сматра једним од најважнијих дела средњовековне Србије. Душан је такође учествовао у оснивању Архиепископије у Пећкој Патријаршији Српске православне цркве .

Албанци се не сећају са носталгијом српских владара нити имају симпатије према њима, углавном због тога што је Краљевина Србија значајан део територије у којима су Албанци већина , заузела након пада Отоманског царства у Европи 1912.г.

Албанска НВО“ Пробуди се „, саопштила је да је влада премијера Николе Груевског, бившег руководиоца општинског центра Скопље, наручила и  платила споменик цару Душану, чиме се потврђује да је пројекат „Скопље 2014“ против албанског народа.

У октобру  је нови шеф општинског центра Андреј Зерновски, пристао на постављање албанских споменика познатих личности, како би се смањиле тензије са великом албанском мањином у земљи.

Градоначелник, који је преузео дужност пре шест месеци, изјавио је да неће ометати инсталацију три албанска споменика, упркос чињеници да је он противи даљег деловања пројекта „Скопље 2014“ у целини .

Међутим, статуе албанским писцима Петеру Богданију, Јосифу Багериту и Неџату Аголију , министру у првој влади Македоније 1945.г, још увек нисмо поставили, иако су постоља за њих одавно готова.

Извор: http://gazetajnk.com/?cid=1%2C1018%2C7155

Превод „СРБИ НА ОКУП“