Српска заједница у косовској магли

374664_kosovska-mitrovica-beta-ap_f

Званични Београд данас у Бриселу преговара о Заједници српских општина, а то према најавама неће бити, ни лако ни једноставно. Српска власт је тек на почетку дипломатске борбе у којој ће јој, осим политичке вештине, бити потребно и много среће, да би испунила обећања дата бирачима пред косовскве изборе. Јер, ако су најаве из Приштине тачне, уз тим Хашима Тачија и овог пута су стале и ЕУ и САД.

Једино што београдским властима отвара простор за маневар је чињеница да легитимитет ткзв. косовске владе виси о концу, односно да је владајућа странка ПДК одавно изгубила подршку већине у парламенту, а следи јој и ново распарчавање.

Премијер Србије Ивица Дачић очекује највише проблема код формирања Основног суда у северном делу Косовске Митровице јер се томе противи приштинска страна „мислећи да тако желимо да створимо неку посебну државу у држави“.

– А ми једноставно желимо да етничка структура запослених прати етничку структуру становништва у том делу Косова и Метохије – рекао је српски премијер.

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић потврдила је јуче у интервјуу „Вестима“ своју оцену да ако се прихвати захтев Европске уније да повуче своје судове с Косова, то практично значи признање независности.

На састанку у Бриселу ће се говорити и о статуту Заједнице српских општина. Приштина одбија захтеве Београда да се у тај документ укључе одредбе законских аката Србије и у томе, наводно, има подршку Европске уније.

Медији у Приштини цитирају неименоване изворе који наводе да „Брисел није хтео да услиши захтев Србије да се у статут убаце српске законске одредбе, а сада Београд инсистира да у статуту буду набројана ексклузивна овлашћења која ће заједница имати над општинама“.

Шеф америчке канцеларије на Косову Трејси Ен Џејкобсон упозорила је званичну Приштину да буде пажљива и не дозволи да се на Косову формира нова Република Српска.
– Свака опасност може да се минимализује разговорима, али мислим да треба да будемо јако пажљиви да не добијемо још једну Републику Српску – рекла је Џејкобсон.

И полиција загонетка

Осим правосуђа, нерешено питање у спровођењу Бриселског споразума је и у области полиције. Српска страна инсистира да се и у полицији поштује етничка структура, односно да тамо где живе Срби, они и буду запослени. Како је рекао Ивица Дачић, отварају се и теме власништва и положаја СПЦ.

Ј. Л. Петковић – Вести