Иста верска организација у Хрватској гони ћирилицу, а у Србији подиже споменик

spomenik nis

Не желим да за сведока свакојаких католичких лажи приводим непристрасну хиљадугодишњу историју: она је довољно позната целом образованом свету. Још је свеж спомен на злосрећну унију у XVII веку код нас у Русији: свежа је успомена на фанатичну мржњу с којом су католици уништавали правослаавне храмове у западном крају; памтимо сва ужасна срамоћења и изругивања на рачун православне вере и Православне Цркве и несрећних православних хришћана. Сада су се опет обновила времена уније. И то кад? Кад је католицима дата пуна слобода, слобода, наравно, не ради прогона Православља и православних, него ради узајамног мирног, братског живеља са православним суграђанима. (Свети Јован Кронштатски о свом времену)

Иако је постављен пре десетак дана, споменик који Граду Нишу дарује римокатоличка заједница, данас је свечано откривен и освештан.

Представници римокатолика у Србији и градоначелник Ниша Зоран Перишић и званично су презентовали Нишлијама нови споменик посвећен цару Константину и прослави јубилеја Миланског едикта.

Ново на споменику је фасада на пијадесталу, као и натписи. На бочним странама споменика пише “За слободу, ослобођени” док се на предњој страни налази крст у полулопти испод којег пише “313-2013″.

Аутор споменика, који симболизује пут од почетка човечанстава до хришћанства, је скулптор Драган Раденовић.

Како је појашњено доминантну вертикалу споменика високог 5 метара, сачињавају три различита портрета Константина. Скулптура асоцира на два историјска догађаја из Константиновог живота – битку код Милвијског моста и Милански едикт. Гавран наглашава спирално кретање у вис, а намењена му је и улога носиоца заставе победе.

DRAGAN RADENOVIC, STANISLAV HOCEVAR, ZORAN PERISIC

Коментари многих Нишлија, који су видели споменик, претходних дана били су негативни, а скулптор каже да је боље да “коментари буду и негативни, него да их нема уопште”.

Споменик је постављен на кеју, преко пута Градске куће, а приликом отварања освештао га је нишки жупник Нико Јосић.

Преносимо и неке коментаре са ФБ-а:

Amelia Pulen: “…Dobro bi bilo staviti ga u neki vinograd…”

Dejan Vasić: “Ovde na slici izgleda kao Lale Gator koji jaši lika koga drugi lik nosi na krke…”

Dusica Veljkovic: “Poptuno neshvatiljivo mesanje epoha,stilova… Ovo je javna povrsina koja bi bila pogodnija za neki monumentalni spomenik,umesto ovog apstraktnog,postmodernistickog uzasa!!!”

Petra Veljkovic: “Sada mi je jasno zasto nema male dece na keju vise.”

Ljiljana Rajkovic: “Mozda nije fotogenican ? Moracu da ga vidim uzivo !”

Срђан Веселиновић: “Немо’ сте бе тол’ко замерљиви… битно је да је муфте шта год да је…”

Aleksandar Volkov: “jos nemam misljenje,dnevnik je u pola 8″

Jelena Stojanović: “Još strašniji i jeziviji uživo.”

ZORAN PERISIC, ORLANDO ANTONINI

Истовремено, док на нишком кеју римокатолици изводе заједничке културне манифестације са Србима, у Хрватској те исте Србе прогоне, тражећи да се забрани српска ћирилица. Покренута је иницијатива за расписивање референдума о забрани ћирилице. Места где се скупљају потписи су углавном испред римокатоличких храмова и жупни (парохијски) уреди. Тако римокатоличка верска заједница опет потврђује да су оптужбе о томе да је једна од карактеристика римокатолицизма висок степен лицемерја истините:

ne cirilici

Сајт који обавештава заинтересоване Хрвате где се налазе локације за прикупљање потписа против ћирилице. Скоро сва места су на имању или у близини римокатоличког верског објекта. У Србији су римокатолици друштвени, у Хрватској ксенофобни?

Извори: juznevesti.comne-cirilici.com

Погледајте, такође: НИКО ЈОСИЋ – БАХАТИ НИШКИ ФРАТАР

Припремила екипа ФБ странице “Православље живот вечни”