Ватикан „даривао“ Нишу чудан споменик, а жупник фра Нико га „освештао“ (ФОТО)

SRBIJA NIS SPOMENIK OTKRIVANJE

НИШ – Градоначелник Ниша Зоран Перишић и генерални викар фра Леполод Рохмес открили су данас у Нишу споменик посвећен обележавању 17 векова од доношења Миланског едикта који граду поклања Католичка црква.

Споменик под називом „Метаморпхосис Цонстантиниана“ је дело вајара проф. др Драгана Раденовића и висок је око пет метара, а постављен је на Нишавском кеју у близини Градске куће.
„Нека овај гест добре воље и уважавања буде темељ будућих братских односа и међусобног уважавања свих религијских заједница у Нишу“, рекао је Перишић захваљујући поклонодавцима.

Он је напоменуо да смо поносни на поклон католичке браће једне скулптуре која ће у времену пред нама дати свој субјективни печат и трајно ће нас подсећати на дане великогхришћанског јубилеја.

Перишић је додао да оригинални доживљај скулптуре, која симболизује метаморфозе људског рода од примитивних почетака до утемељења хришћанства као доминантне и водеће религије, јесте и уметничка снага дела.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар, предајући споменик на симболичан начин нишком градоначелнику на церемонији у Градској кући, рекао је да то представља круну јубиларне године и да ова донација говори колико је битно схватити знакове времена и на њих правовремено,
јасно, одлучно попут Константина Великог одговорити.

„Назив ове скулптуре пророчански нас упозорава да смо сви ми позвани на нове метаморфозе и нове преображаје и успоне“, казао је Хочевар на свечаности којој је присуствовао секретар нунцијатуре велечасни Јануш Блаховјак, чланови градског руководства, градских инстутуција, политичког и јавног живота.

Подсетивши да предаја споменика пада у време припрема за Божић, Хочевар је рекао да споменик треба да подсећа, не само на прошлост или садашњост, већ да свима буде прави пророчки позив на непрестано преображавање и трагање за оним што је непролазно, што је трајно и вечно.

Глумац Ненад Јездић прочитао је опис бронзане скулптуре из пера руског митрополита Илариона Алфејева. а откривање спомнеика благосиљао је нишки жупник фра Нико Јосић.

На сајту Београдске надбискупије објављен је приказ скулптуре Алфејева где се наводи „да доминантну вертикалу сачињавају три различита портрета Константина,“ а „композиција је на врху крунисана знаком крста.“
„Контемплативном садржају скулптуре доприноси лет митског гаврана, што наглашава спирално кретање у вис“, наводи се у опису броназане скулптуре.

Скулптура асоцира на два историјска догађаја из Константиновог живота – битку код Милвијског моста и Милански едикт, наводи се у опису.
„Историјску доследност и уважавање личности Константина Великог изражавају три различита, али препознатљива портрета, сваки висине од око 80 центиметара“, наводи се у опису.

Аутор је гаврану наменио и улогу носиоца заставе победе. Откривање споменика благосиљао је нишки жупник фра Нико Јосић.

Танјуг

STANISLAV HOCEVAR, ZORAN PERISIC

ZORAN PERISIC, ORLANDO ANTONINI

DRAGAN RADENOVIC, STANISLAV HOCEVAR, ZORAN PERISIC