Бећири: Нема избацивања симбола Албаније из свих уџбеника

siptari pretukli srbina

ПРЕШЕВО – Председник Националног савета Албанаца Галип Бећири рекао је данас да постоји документ о уклањању националних симбола Албаније са уџбеника на албанском језику који користе ученици у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, али да се то односи само на буквар и радне свеске.

Национална албанска телевизија „А1 репорт“ недавно је објавила званичан документ који су 3. априла 2011. године потписали бивши амбасадор Албаније у Београду Шпетим Чауши, бивши шеф Мисије ОЕБС-а у Београду Димитриос Кипреос и тадашњи министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.

У документу се наводи да се буквар и радне свеске из Албаније које су биле намењене ученицима у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа, модификују тако што се уклањају национални симболи Албаније.
„Дезинформација је да је потписан споразум којим ће се са свих књига уклонити национални симболи Албаније. Потписана је само модификација за буквар и радне свеске и ниста више, а тај документ имају све релевантне институције, тако да то што су открили није нека тајна“, рекао је Бећири Танјугу.

Бећири је рекао да, после потписавања тог документа, има око 20 уџбеника из Албаније и неколико њих који су преведени, а које користе ученици у основним школама у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

Он је објаснио да је у тим уџбеницима у речи „фламур“, што у преводу значи застава и која је стајала поред тог симбола
Албаније, измењено слово Ф и уместо те речи убачено име „Фљутра“, да је то та модификација која је била направљена и да се сада ти уџбеници користе у основним школама на југу Србије.

Бећири је негирао да је потписао избацивање националних симбола Албаније из свих уџбеника који су добијени за потребе ђака албанске националности на југу Србије.
„Није истина да сви симболи Албаније треба да се уклоне са уџбеника. Имамо доста књига које су из Албаније у којима стоји и албанска застава, према томе то је дезинформација“, тврди Бећири и додаје да се “ сада подигла прашина у вези тог документа јер је дошло до промене власти у Албанији и да је у питању политичко препуцавање бивших и садашњих функционера“.

Полиција је средином новембра у селу Рајинце, у општини Прешево, запленила 5.060 уџбеника на албанском језику, шверцованих из Приштине, који нису имали потребну документацију, односно одобрење Министарства просвете да се користе у настави.
Албански уџбеници који су тада заплењени нису били у складу са потписаним документом.

Танјуг