Јахјага: „Независност Косова је завршено питање и неће бити промене граница“

Atifete-Jahjaga

ПРИШТИНА – Такозвана председница Косова Атифете Јахјага изјавила је да ће Заједница српских општина функционисати према законима Косова и да она не значи посебан ниво власти за Србе.

Заједница српских општина, која је део Бриселског споразума, не доноси аутономију Србима, већ ће регулисати сарадњу међу општинама, рекла је Јахјага за РТК2, ТВ канал на српском језику.

„То ће бити онако како је утврђено ткзв. Уставом и законима Косова. То није политичко-територијална аутономија и није други или трећи ниво власти, већ је сарадња међу општинама како је предвиђено Уставом и законима”, изјавила је Јахјага.

Заједница српских општина ће се, према њеним речима, бавити областима које су у интересу грађана као што су економија, просвета, култура, здравство, инфраструктура, заштита околине и у томе ће бити примењени и стандарди Европске уније.

Она је оценила да су локални избори важни за интеграцију Срба и успостављање владавине закона у општинама, подсетивши да су се по први пут локални избори одржали на целој територији „Косова“.

Она је изјавила да се овим изборима наставља интеграција Срба са севера у косовско друштво, онако као што су већ интегрисане општине јужно од Ибра.

Према њеној оцени, Бриселски споразуми имају за циљ нормализацију односа између Косова и Србије, поштовање уставности и законитости на целој територији Косова и „распуштање илегалних структура”.

„Распустиће се структуре организованог криминала и кријумчарења, те групе за које могу рећи да су грађане на северу Косова држале као таоце више од 15 година, ће се суочити са правдом”, изјавила је она.

Јахјага је додала да разговори у Бриселу нису само предуслов за чланство у Европској унији, већ се баве и унапређењем живота грађана и нагласила да „дијалог нема алтернативу”.

Јахјага је рекла да је независност Косова завршено питање и да неће бити промене граница.

Она истиче да Косово има гарантован територијални интегритет и суверенитет и важан је фактор мира и стабилности у региону.

„У односу између Косова и Србије нема поделе или отцепљења територија, нема размене територија и нема исељавања становника”, поручила је Јахјага.

Она је позвала Србију да призна реалност на Косову, јер како каже „то води ка добрим регионалним односима”.

ФоНет