Заједница српских општина ће основати своје представништво у Бриселу

krstimir-pantic-izdajnik

БРЗО формирање локалних скупштина и Заједнице српских општина кораци су који следе после победе Грађанске иницијативе „Српска“ на локалним изборима у српским срединама на КиМ.

Према прелиминарним резултатима другог круга гласања, листа коју је подржала Влада Србије тријумфовала је у девет од десет већинских српских општина. Кандидат „Српске“ поражен је само у Штрпцу где је победио представник СЛС.

– Срби су на изборима показали зрелост и послушали своју државу Србију. Сада је пред нама формирање Заједнице српских општина и укрупњавање српских политичких снага пред централне изборе на Косову и Метохији – изјавио је у понедељак за „Новости“ премијер Ивица Дачић за „Новости“.

Нови градоначелник северне Косовске Митровице Крстимир Пантић поручио је да ће тај град бити и центар будуће ЗСО:

– Митровица је 14 година била симбол отпора албанизацији Севера. Влада Србије ће управо одавде наставити борбу за очување легалних и легитимних интереса на овим просторима. ЗСО ће бити препрека даљем признавању независности Косова.

Пантић нам је најавио и да ће ЗСО одмах по формирању основати своје представништво у Бриселу:

– То ће допринети не само да Влада Србије већ и страни инвеститори улажу на овом простору, што ће подићи квалитет живота свих наших грађана.

Редослед потеза до формирања ЗСО објашњава за наш лист Владета Костић, председник ГИ „Српска“:

– Када ЦИК саопшти коначне резулате, крајњи рок за конституисање Скупштине је 30 дана. Потом следи усвајање Статута на основу ког ће бити формирана ЗСО. Преношење надлежности одвијаће се постепено.

Вељко Одаловић, генерални секретар Владе Србије, оценио је да су на изборима изгубили сви они који су се трудили да „обезглаве“ будућу ЗСО, пре свега ДПК косовског премијера Хашима Тачија.

– Сада треба обратити пажњу на централне изборе на Косову, за које се претпоставља да би могли бити организовани на пролеће и на које Срби треба да изађу што јачи.

Марко Ђурић, саветник председника Николића, поручује да је сада важно да се сви Срби окупе око стварања ЗСО чије формирање више нико не може да заустави:

– Имамо градоначелнике у свим нашим срединама на Космету. Нешто је другачија ситуација у општини Штрце, али ће и њу водити српски кандидати.

Према речима Ђурића, неопходно је да се успостави структура ЗСО која ће подразумевати да она има скупштину, већа и председника. Он је одбацио наводе из Приштине да ће ЗСО имати статус невладине организације. Неке од њених надлежности, појаснио је, дефинисане су Бриселским споразумом и важећим законодавством, а део ће се на ниво Заједнице пренети са самих општина:

– Онога момента када будемо имали десет градоначелника који седе за истим столом и раде у истом циљу и размишљају на исти начин о будућности српског народа на КиМ, имаћемо знатно бољи и чвршћи положај него што имамо данас.

Говорећи о изборима за косовски парламент који предстоје следеће године, шеф владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић оценио је да уколико би Срби били јединствени, у косовском парламенту би могло да их буде између 22 и 24 од 125 посланика, сигурно би учествовали у власти и увек могли да оборе владу.

Из Коштуничиног страначког табора поручили су да је излазност на локалним изборима на КиМ, која је била мања од 15 одсто, показала да српски народ у Покрајини није признао лажну државу Косово, „за разлику од власти у Београду“.

– Мизерни проценат излазности показује потпуни пораз владе у Београду која слави убијање и уништавање сопствене државе – оцењује портпарол ДСС Петар Петковић.

На другој страни, председник ДС Драган Ђилас оценио је да је добро што су локални избори на Косову одржани:

– Поруке Владе су биле лоше јер су делиле Србе. У Србији нема никог или скоро никог ко би сутра прихватио да Србија призна Косово и тако формализује њихову државност и независност. Али, више од стотину земаља света је то учинило, а тај процес ће се наставити. Нас никад нису интересовале територије него људи који тамо живе.

ПАНТИЋ: НЕ ПРИСТАЈЕМ НА ГРБ КОСОВА

ПАНТИЋ је најавио да ће већ у уторак разговарати у Европском парламенту са званичницима ЕУ.

– Нећемо пристати, као што се то најављује из Приштине, да на нашим општинама стоји грб државе коју не признајемо ни ми ни наша влада, јер то не би било статусно неутрално. У обавези сам да спроводим вољу грађана који су ме бирали и оних који су остали код својих кућа, јер сви заједно имамо исти циљ и исту жељу, а то је да сачувамо КиМ у саставу Сбрије. Спровођењем закона такозване републике Косово и интеграцијом у приштинске институције то не можемо постићи – навео је Пантић.

ШТРПЦЕ НЕЋЕ МИМО БРАЋЕ

БРАТИСЛАВ Николић, саобраћајни инжењер из Штрпца, који је у претходном четворогодишњем мандату био на челу општине по косовском систему, изабран је за градоначелника испред Самосталне либералне странке.

– У највећем интересу свих нас је да период после избора протекне у миру, јер је било пуно тензија и подела. ЗСО је од круцијалног значаја за Србе на Космету и општина Штрпце ће као већински српска бити део те заједнице. Радићемо све што је у интересу грађана.

НОВОСТИ