И српска полиција и судство на КиМ иду под „косовску“ власт

Nebojsa_Rodic

У Бриселу су тимови Београда и Приштине у протекла два дана одржали завршне преговоре о интегрисању полиције и правосудних власти Срба на Косову у духу Бриселског споразума о сређивању односа и формирању Заједнице српских општина, потврдили су агенцији Бета извори у Европској комисији. Званичник који је учествовао у преговорима радне групе о полицији и правосуђу, назначио је да је дошло до знатног напретка у преговорима, на шта су утицали и добри коначни резултати недељног другог круга општинских избора на Косову.

Српску делегације у дводневним преговорима предводио је министар одбране Небојша Родић.

Према званичницима који су учествовали у разговорима, у оквиру правосуђа је утврђен пут ка пуној интеграцији српских органа, и то са свим елементима који су обавезујући за администрацију у Приштини, а дефинисано је и коришћење института жалбе у поступцима досад вођеним у правосуђу Косова и Метохије.

Будућа Заједница српских општина и председници општина са српском већином, како је указано, сада добијају опипљиву и битну власт и кад је реч о деловању правосуђа.

Извори у Европској комисији су желели да нагласе задовољство овим преговорима, уз опаску да је то била редовна техничка, али важна, рунда разговора тимова Београда и Приштине, имајући у виду да ће свеукупни напредак у нормализацији односа две стране у другој половини месеца оценити Савет министара ЕУ који треба да препоручи вођима Уније да најкасније у јануару почну преговоре о чланству са Србијом.

Један учесник у преговорима, који је желео да остане анониман, рекао је да су „дводневни разговори показали да ЕУ уважава као све цењенији, препознатљивији и неотклоњиво позитиван утицај српских власти као чиниоца пуне стабилности на Косову и Метохији“. То, како је речено, показују припреме и резултати избора за општинске органе власти на Косову.

„Логичан след оваквог политичког деловања је знатно напредовање у преговорима и, по речима представника ЕУ, делегација Србије је показала велику демократску слободу у представљању решења која су оцењена као оригинална и подстицајна за рад институција и заштиту српских грађана на Косову и Метохији“, навео је овај високи функционер. Како је додао, „утврђен је у оквиру правосуђа пут ка пуној интеграцији, са свим елементима који су обавезујући за администрацију у Приштини“.

„Истовремено је дефинисано коришћење института жалбе у поступцима који су досад вођени у правосуђу Косова и Метохије“, казао је.

БЕТА