Амбасада САД у Београду: Косово способно да спроведе кредибилне и транспарентне изборе

logo-ambasada-usa

Београд — Амбасада САД у Београду честитала грађанима на Косову који су у недељу изашли на изборе како би осигурали да се и њихов глас чује у демократским процесима.

Амбасада је оценила да су избори протекли „глатко, безбедно и кредибилно“.

У саопштењу амбасаде се наводи да „упркос извештајима о неким неправилностима – од којих је већина пријављена полицији и тужилаштвима на Косову- прелиминарни резултати говоре да је већина грађана учествовала у процесу који је текао глатко, безбедно и кредибилно“.

У саопштењу се, поред тога, изражава очекивање да ће косовска полиција и тужилаштво пажљиво пратити и истражити наводе о крађи гласова и застрашивању.

„Прелиминарни извештаји наводе да је Косово успело да одржи напредак забележен током првог круга избора, и илуструју да је Косово у потпуности способно да спроведе кредибилне и транспарентне изборе у сагласности са међународним стандардима“, истиче се у саопштењу.

Америчка амбасада је навела и да ће остати посвећена пружању помоћи у развоју косовских заједница, укључујући функционалне општине и инвестиције у заједнице на северу Косова.

Амбасада САД се, између осталог, захвалила својим међународним партнерима, укључујући ОЕБС, Еулекс и Кфор, који су гарантовали услове у којима су сви грађани могли да гласају у сигурном и безбедном процесу.

Такозвана амбасадорка САД на Косову Трејси Џекобсон је честитала косовским грађанима и властима, као и међународним организацијама на успешно спроведеним локалним изборима.

Танјуг