Албански лоби дрма у Конгресу, српски се тек буди

ted-po

Вашингтон – Амерички Конгрес од ове године богатији је за још један балкански кокус, лоби групу конгресмена и сенатора који се баве одређеном државом, индустријском граном или друштвеном темом. Поред Срба, Хрвата, Босанаца и Македонаца, свој кокус има сада и Црна Гора, а лекције свима у заступању интереса одавно држи конгресни кокус за албанска питања.

Тексашки републиканац Тед По заједно са Емануелом Кливером Другим, демократом из Мисурија, води Конгресни кокус за српске Американце.

Као демократски представник на челу српског кокуса била је до пораза на изборима 2010. конгресменка српског порекла Мелиса Бин, а тренутно најјаче име ту је Џин Шахин, демократска сенаторка из Њу Хемпшира и председавајућа Поткомитета за европске послове Комитета за спољне послове. Србија је велике наде полагала и у активности Рама Емануела, актуелног градоначелника Чикага и некадашњег шефа кабинета Барака Обаме, председника САД, који је као конгресмен био члан српског кокуса.

Копредседавајући албанског кокуса, који међу својим приоритетима има “ширење културне размене између Албаније, Косова, Македоније и других региона насељених Албанцима”, јесте Елиот Енгел, демократски конгресмен из Њујорка и високопозиционирани члан Комитета за спољне односе у Конгресу. Он је ветеран у борби за албанске интересе, пошто му је ово већ четврти конгресни мандат у врху албанског кокуса. Енгел је у претходном сазиву био у кокусу који се бави односима са ЕУ, а такође је био и у вођству кокуса за борбу против антисемитизма и оном који окупља савезнике Израела.

Лобира за српске интересе: Емануел Кливер

О томе колико је Енгел ефикасан у заступању албанских интереса последњи доказ је и што се на Фејсбуку после објава постова из Приштине више не појављује натпис “Приштина, Србија”, већ “Приштина, Косово”. Приштинске власти су одале почаст Енгелу за активну улогу у “највећем признању Косова на интернету”, као делу стратегије за дигиталну дипломатију Републике Косова.

Занимљиво је да су водећи људи албанског кокуса врло укључени у ствари везане за друге балканске кокусе, па се тако Ранко Кривокапић, председник Скупштине Црне Горе, током недавне посете Вашингтону поред сусрета са Дагом Ламборном и Мајклом Мишоом, копредседавајућим новооснованог црногорског кокуса, састао и са Енгелом. Републикански конгресмен Роберт Адерхолт, копредседавајући албанског кокуса, члан је и конгресног кокуса за Македонију.

Хрватски кокус воде демократа Џенис Хан, чланица за државну безбедност, и републиканац Дејвид Џојс.

Српски кокус све активнији

Обрад Кесић, аналитичар из Вашингтона и однедавно директор новооснованог представништва Републике Српске у Вашингтону, каже за “Блиц” да се у последњих шест месеци примећује значајно бољи рад и резултати српског кокуса.

„Могу да наведем конкретне три ствари које су се побољшале у последње време. Пре свега, успешно се у Конгресу чују контрааргументи албанском кокусу и одбрана српских позиција. Такође је веома успешно постављено питање признавања српских жртава и америчка администрација и Стејт департмент признају да морају да се баве тим питањем. Као резултат рада српског кокуса можемо да приметимо и да о Србима и Србији више не влада апсолутно негативно мишљење“,  објашњава Кесић и додаје да су од двадесетак чланова српског кокуса најактивнији По и Кливер, али да је то и иначе пракса у свим кокусима, да су заиста активна свега два или три конгресмена.

Кесић каже да је албански кокус заиста успешнији и активнији од српског, али да им у томе помаже чињеница да Албанци имају јасан државни циљ и да то није случај са Србима.

Н. В. / Т. С. / Блиц