Украјина: Сукоби, сузавац и шок бомбе у Кијеву

suzavac

КИЈЕВ – У украјинској престоници Кијеву, упркос забрани окупљања, и ноћас је одржан масовни проевропски протест, током ког је избило неколико сукоба, полиција употребила сузавац и шок бомбе, а више од 100 људи повређено, укључујући полицајце и новинаре.

Како наводи Би-Би-Си (BBC), у Кијеву се, због одлуке власти да не потпишу споразум о придруживању са ЕУ, окупило, према различитим проценама, између 100.000 и 350.000 људи, а сукоби су синоћ избили близу председничке палате, где је полиција употребила сузавац и шок бомбе како би сузбила групу демонстраната који су бацали каменице.

Демонстранти су упали и у зграду градског већа и окупирали је, наводи британска медијска кућа, истичући да је протест на Тргу независности у току иако су власти претходног дана увеле забрану.

Опозициони лидери, који су се придружили демонстрантима, поручили су да опозиција није повезана са насиљем близу председништва, истичући да су га изазвале власти како би имале оправдање за оштре мере против учесника протеста.

Демонстранти траже оставку владе председника Виктора Јануковича и нове изборе, а лидер опозиционе странке Отаџбина Арсениј Јацењук најавио је да ће у понедељак протест бити испред зграде владе и да је парламенту предат захтев за гласање о поверењу влади.

Полиција је саопштила да је око 100 полицајаца повређено у сукобима близу председништва, док је АП јавио да је неколико десетина људи с повредом главе одведено амбулантним колима.

Ројтерс преноси наводе локалне телевизије да су припадници полиције повредили 29 новинара, углавном фоторепортера и сниматеља, а да је најмање 12 новинара, укључујући једног сниматеља британске агенције, претучено.

Протести у Украјини почели су пре недељу дана када је Јанукович суспендовао припреме за потписивање споразума о придруживању ЕУ и најавио да ће обновити активни дијалог са Москвом.

Танјуг