Ајвор Робертс: Решење за Косово – подела или замена одређених територија

ivor roberts

Београд – Бивши британски амбасадор у Београду Ајвор Робертс изјавио је да је трајно решење подела Косова или замена територија.

Робертс сматра да би било лицемерно да се Србији блокира приступ у чланство ЕУ пре него што призна независност своје покрајине, јер Косово још нису признале ни неке земље ЕУ.

Идеја да нерешено питање граница треба да спречи чланство у ЕУ задржала би не само Кипар, него и Британију, Ирску, Шпанију и Данаску изван ЕУ, рекао је Робертс у интервјуу „Политици“.

Робертс, сада председник Тринити колеџа у Оксфорду, сматра да је Бриселски споразум користан корак ка „детоксикацији“ односа између Београда и Приштине.

„Споразум је добра ствар и мислим да премијер Ивица Дачић заслужује честитке. Али, трајно решење је само оно које је болно за обе стране – и Србију и Косово. Оно се, према мом мишљењу, постиже поделом Косова, можда чак и заменом одређених територија“, истакао је Робертс.

Он сматра да би било логично допустити, после територијалних корекција са Србијом, Косову да се уједини с Албанијом и да не изгледа разумно дозволити самоопредељење Косову, а не и српском и хрватском делу Босне и Херцеговине.

Робертс је нагласио да су напори српске владе да одигра конструктивну улогу у региону препознати и цењени не само у Лондону и Вашингтону, већ и у другим престоницама ЕУ.

Робертс саматра да Србија с геополитичког становишта и за Европу има доста смисла.

„Чланство Србије и других земаља Балкана у ЕУ је неопходно како би цео регион ушао у образац доброг владања и добросуседства, баш као што се то десило на самом почетку овог пројекта с Француском и Немачком, које су у претходних 75 година водиле три погубна рата“, рекао је Робертс.

Он је додао да не види никакву сврху суђења Србије и Хрватске у Хагу и повратка на старе оптужбе обе стране, јер процес може само да отвори старе историјске ране.

Робертс сматра и да треба одржати међународну конференцију о Балкану на којој би се границе поново дефинисале да би се створиле дугорочно стабилније државе.

Говорећи о узроцима Првог светског рата, Робертс је истакао да иако је Србин (Гаврило Принцип) „притиснуо окидач“ који је запалио сукоб, није био потребан атентат над било којим појединцем да се изазове светски рат.

„У позадини Принциповог чина била је решеност Аустрије да једном заувек заврши с питањем Србије, тако што ће је анектирати и прикључити Аустроугарској империји и уништити оно што су називали змијским гнездом“, рекао је Робертс.

Он је додао да је аустријски шеф Генералштаба гроф Фон Хоцендорф најмање 25 пута предложио рат са Србијом у години пре избијања рата, а Принципов чин је њему и Хабсбуршкој монархији дао савршен изговор.

Танјуг