Вулин као “чудотворац”: “Отварање фабрике у З. Потоку равно чуду”

вулин у зубином потоку1

ЗУБИН ПОТОК – Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин отворио је данас у Зубином Потоку фабрику кошуља “Јавор“ и поручио да Влада Србије жели да обезбеди да Срби на Косову и Метохији могу да живе од свог рада.

“Да је фабрика која запошљава 120 људи отворена било где у централној Србији то би био велики успех, а на Косову то је равно правом чуду“, констатовао је он изразивши захвалност инвеститору и локалној самоуправи.

Вулин је указао да је постројење постојало и раније у Зубином Потоку, али да му се није поклањало довољно пажње, и нагласио да је Србија ту да брине и да омогући да живот Срба на Косову тече нормално како би могли да живе од свог рада.

Он је рекао да ова фабрика неће бити последња инвестиција и да има још планова, не само у Зубином Потоку.

Вулин је објаснио да се, када је обишао фабрику пре 20 дана, говорило да је њено отварање део предизборне кампање, али је подвукао да то нема везе са изборима, већ са Србима и учешћем владе Србије у њиховом животу.
“Без Владе и пријатеља који су се одазвали позиву Владе, ово не би било могуће. Живот Срба на Косову немогућ је без Владе Србије и ту смо да останемо и даље радимо“, нагласио је министар.

Он је поручио да је искрено срећан што 120 породица у Зубином Потоку може да каже да живи од свог рада и да, како је додао, не може бити поноснији због тога.

Нови градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић рекао је да фабрика раније није радила због немара локалних власти и поручио да њено отварање не би било могуће без Владе Србије и залагања на “локалу“.

Он је истакао да је раније у фабрици радило 240 жена у три смене и да ће ових 120 тренутно запослених радити у две смене.

Председник Управног одбора групације међународног инвестиционог фонда “А1“ Слободан Крунић оценио је, упитан да каже колико је новца било потребно за ову инвестицију, да су улагања занемарљива у односу на ефекат.
“Уложено је мало, а обезбедили смо да породице могу да живе од свог рада“, казао је он.

Вулин је раније данас посетио Рехабилитациони центар за децу са сметњама у развоју у Косовској Митровици и поручио је да нове локалне власти треба више брину о деци с посебним потребама.
“Не прихватам да деца с посебни потребама у централној Србији имају веће могућности него деца на Косову и Метохији и у четири општине севера“, рекао је Вулин новинарима након обиласка Центра којем је поклонио траку за вежбање, деци пакетиће.

Центар у Косовској Митровици има 170 корисника, од којих је 60-оро деце са посебним потребама.

Вулин је, указујући да је Центар у Митровици “једино место где деца могу да проведу пар смислених сати“, рекао да ће држава помоћи, али да у то мора да се укључи цело друштво.

Министар је навео да се квалитет друштва мери по томе како се брине о најслабијим члановима, и да су до сада деца с посебним потребама имала недовољну пажњу.
“Несхватљиво је да Србија не помаже довољно родитељима и деци с посебним потребама и то мора да се промени. Очекујем од нових локалних власти да обрате пажњу на своје најнезаштићеније и најслабије чланове“, рекао је он и додао да они не траже превише, већ траже само да добију право на срећу.

Менаџерка Центра Мирјана Спирић захвалила је Вулину на посети и помоћи и рекла да је на састанку договорено да Канцеларија за Косово и Метохију интензивније помаже Центру за базну рехабилитацију.

Према њеним речима, деца у Центар долазе на психосоцијални третман, и едукацију.

Танјуг