Застрашивање и “шамарање” уочи „избора“ на КиМ (ВИДЕО)

vulin lazov i izdajnik

И пред други круг локалних избора на Косову, хаос и нервоза је досегла максимум. “Љути” противници међусобно се окривљују за “утеривања политичке воље” песницама, а дане уочи изјашњавања грађана о будућим лидерима који ће у српским срединама водити општине (али и учествовати у формирању Заједнице српских општина), обележила су и застрашивања и шамарање оптужбама српских партија и грађанских иницијатива.

Најчешће су у полицију привођене присталице грађанске иницијативе “Српска”, како тврде, по пријави политичких супарника. Њих, пак, у појединим општинама оптужују за укидање новчане помоћи грађанима, по принципу “глас за социјалу”.

У општини Партеш, атмосфера је све време на ивици инцидента. Шесторо Срба из села Пасјане добило је 25. новембра усмено обавештење од Косовске полиције да се јаве у регионални полицијски штаб у Гњилану. Реч је активним члановима изборног штаба Грађанске листе „Српска”: Бојану Трајковићу, Драгану Ивковићу, Александру Денићу, Горану Стојковићу, Светиславу Петровићу и Зорану Стојановићу. Позиву се одазвао само Стојановић, који је породицу неколико сати касније обавестио да ће бити задржан до даљњег.

– Сву шесторицу неколико дана пре овог догађаја контактирао Небојша Димитријевић из Изборног штаба Самосталне либералне странке за Партеш, иначе наставник средње школе у систему Србије и саветовао их „пријатељски“ да одустану од активности за Грађанску листе „Српска“. У косовској општини Партеш јасна је спрега косовског тужиоца Агрона Уке из Основног тужилаштва у Гњилану и председника косовске општине Партеш, Ненада Цветковића, који је правоснажно осуђен на шест година затвора због силовања. Њих двојица стоје иза већине исконструисаних случајева чији су епилог неосноване кривичне пријаве полицији и тужилаштву Привремених институција самоуправе против Срба из Гњилана. Циљ је спровођење терора, уливање страха, притисак и утицај на политичку вољу грађана, односно на сваког ко према проценама наведене двојице или политичког врха у Приштини не жели да служи тренутној власти – кажу за „Вести“ представници Канцеларије за Косово и Метохију.

Канцеларија на чијем је челу Александар Вулин, овим поводом, проследила је допис медијима, Еулексу, Оебсу и УНМИК-у, а контактирани су и адвокати Дејан Васић и Миро Делевић који заступају раније ухапшене Живорада Јовановића и Ненада Стојковића, којима је судски притвор замењен кућним.
Грађанска иницијатива “Српска” из Партеша, саопштила је и да је због свог политичког опредељења повратник Богдан Петковић из Пасјана претучен.
С друге стране, око 150 грађана из Партеша, Будриге и Пасјана, неколико дана је протестовало јер, како тврде, “скинути су са платног списка српске Националне службе за запошљавање”, односно не примају минималац који су до скора добијали сви који нису радно ангажовани, а пре 1999. су радили у државним фирмама на Космету.
Грађани Партеша тврде да последњу “цркавицу” нису примили јер су чланови или симатизери Самосталне либеране странке, која је део владајуће коалиције Владе Косова.

– Само чланови СЛС-а нису примили. Не знам да ли грешим, нека ме исправе. Значи списак је послат одавде, потиче из општине Партеш и где је завршио не знамо, само тражимо објашњење ко је послао тај списак, изјавио је један од грађана Партеша.
– Поднели смо захтев филијали НСЗ у Партешу да нам одговори због чега је овим људима укинут минималац, или да нам дају обавештење или да нам плате. Тотална дискриминација се врши над нама. Појединци, приватници, не запослени у филијалма су узимали спискове и правили спискове по њиховим проценама, и ми који смо били на бранику отаџбине у ова три села, остали смо без примања, испричао је други.

Запенило је и на Брезовици где су у избор за градоначеника Штрпца такође ушли представници грађанске иницијативе “Српска” и Самосталне либералне странке. “Српска” је саопштила да су носилац те листе у Штрпцу Ненад Филиповиć и двоје активиста Јулијана Добросављевиć и Милан Русимовиć приведени у локалну полицијску станицу.
– И ово, једно у низу привођења наших активиста, врши под изговором „притисак на бираче“ за шта тврдимо да не постоје никакви аргументи нити докази. Овакав начин деловања припадника полиције ни у чему не олакшава живот Срба на Космету, саопштли су из те иницијативе.
Из табора СЛС-а су одговорили проследивши медијима снимак за који тврде да показује како су “социјално најугроженији грађани Штрпца изложени су притисцима да гласају за кандидата ГИ Српска или ће им помоћ бити укинута”.

Други круг

Други круг избора биће одржан у недељу 1. децембра. У седам већински српских општина један од двојице је кандидата из Грађанске иницијативе Српска подржане од Владе Србије.

Мотивисање или „мотивисање“

Шта је од свих ових оптужби тачно, а шта политички маркетинг, мале су шансе да ће се икада сазнати. Јер је тиха вода брег одронила и када су невладине организације (након косовских парламетарних избора ) пре две године објавиле чиме су се све у српским срединама “мотивисали” грађани за гласање – од смедеревца до џакова са брашном. Није познато да је ико одговарао због ових оптужби.

Такође су саопштолили да је њиховог “одборника Драгомира Станисављевића, напао активисте ГИ Српска СлавољубАнђелковић, у центру Штрпца наочиглед многобројних мештана”.

У Грачаници је нешто мирније, али тамо кандидат за градоначелника Грачанице испред Савеза косовских Срба Бојан Стојановић има замерке на рад медија. Актуелни градоначелник сматра да се налази “два и по месеца у тоталној медијској блокади и да није фер да се на овај начин порази и демократија и право људи на слободу говора и право да буду информисани”.

То је прилично чудно, с обзиром да је његов противкандидат из ГИ “Српска” Бранимир Стојановић синоћ гостовао сам у емисији “Договор” локалне телевизије “Центар”, јер се како је објаснила водитељка, лидер СКС-а “до последњег тренутка премишљао и на крају одустао од гостовања”.

Такође, и директор Медија центра Чаглавица, новинар Будимир Ничић, водитељ дебата које су у сарадњи са РТВ Пулс из Шилова организоване уочи првог круга избора, каже да је Бојан Стојановић одустао од поновне дебате уочи другог круга, па се због тога одустало и од организације.
Грачанички други круг је обележило и политичко прегруписавање, јер је кандидата ГИ “Српска” подржао Срђан Поповић, кандидат СЛС-а који је испао у првом кругу.
Савез косовских Срба то је означио “неприродном симбиозом”.

Очекивано уједињење дојучерашњих српских патриота и истинских љубимаца Приштине је само доказ да међу њима не постоји политичка доследност и приврженост програмима за које су се залагали, веć само гола борба за позиције и бескрупулозна грабеж за влашćу, казао је лидер пред изборе формиране СКС, а који је на функцију градоначелника изабран као кандидат СЛС-а. А, занимљиво да је уочи другог круга локалних избора косовски министар спољних послова Енвер Хоџај саопштио да ће приштинска влада и Демократска партија Косова на чијем је челу Хашим Тачи управо у Грачаници подржати кандидата Савеза косовских Срба – Бојана Стојановића.
Поводом оптужби „Српска“ тврди да у напади узели толико маха да је једино што се у њима препознаје жеља СКС – а да дели Србе уместо да их зближава.
– То што је Бранимира подржала нека политичка опција је само доказ да Срби почињу да увиђају где је Србија и да препознају да им наша Српска жели само бољу будуćност. Жао нам је што и ви то сада не можете да препознате због неких својих, нажалост, личних интереса, али свакако, ако се то догоди, наша врата вам неćе бити затворена, као што нису ни вашим некадашњим симпатизерима који су сада активно у Српској, узвратила је “Српска”.
Они тврде да ауктелни градоначелник Бојан Стојановић свакодневно “притиска грађане, укидајуćи им социјалну помоć (40 евра месечно који стижу из приштинског буџета) на коју одједном немају право”, на шта СКС одговара да је то – неистина.

Политичко преметање задеслило је и Гору

У Гори је Канцеларија за Косово и Метохију подржала листу Центра демократске уније.

– Главни императив за излазак на изборе нам је био формирање општине Гора и улазак у Заједницу српских опстина, наводи се у саопштењу Јединствене Горанске листе-ЦДУ, чији је кандидат Сафет Куши у Гори освојио највише гласова. Међутим, пре неколико дана, одговарајући на питање новинара о жељи за прикључење Заједници српских општина, председник ЦДУ Хамза Баље је казао да је реч „о медијским шпекулацијама“. Питање је постављено приликом потписвања споразума са Тачијевом странком (ПДК) чиме се ЦДУ обавезао на подршку актуелном председнику Општине Драгаш Салиму Јонузију у другом изборном кругу.
– Данас је историјски дан за наше две победничке партије. Ми дајемо пуну подршку Косову и европским интеграцијама за бољу будућност. Две победничке партије, мандатом који су добили од народа, дужне су да раде на томе да у блиској будућности овом народу буде што боље, рекао је Сафет Куши.

Ј. Л. Петковић – Вести