Србија пристаје да „Косово“ игра пријатељске мечеве

fadilj-vokri-sep-blater-i-tomislav-karadzic

Фудбалски савез Србије (ФСС) неће имати ништа против да ткзв. репрезентација Косова игра пријатељске мечеве под условом да игра без икаквих државних симбола. То је став који ће председник ФСС-а Томислав Караџић изнети наредне недеље на Конгресу Светске фудбалске федерације (ФИФА) у Бразилу.

Како „Политика” сазнаје, то је делом резултат и консултација ФСС са представницима Владе Србије уочи фудбалског самита 5. децембра у бразилском граду Салвадору (држава Баија). Пре месец дана, у седишту Фифе у Цириху, њен председник Јозеф Блатер је примио фудбалске делегације Србије и Косова. Тада је Томислав Караџић био задовољнији од ткзв. председника Фудбалског савеза Косова Фадиља Вокрија, некадашњег центарфора Партизана, јер је Фифа одбила захтев Косова да његова репрезентација игра званичне утакмице.

– Састанак у Цириху био је уобичајен, представници косовског савеза и даље траже да играју званичне мечеве, са химном и националним обележјима, да се укључе у квалификације, али то није прихваћено. И то неће бити изводљиво све док не буду чланови Уједињених нација. Правилник је ту јасан и ми ћемо наставити да се понашамо у складу са њим – казао је Караџић по завршетку састанка са Блатером који се почетком лета, у Београду, срео и са премијером Србије Ивицом Дачићем да би му предочио да је Фифа заинтересована да се фудбал развија на Косову.

За сада, Косово има дозволу да само његове млађе категорије и женске селекције играју пријатељске сусрете са државама које су га признале. Наредне недеље у Бразилу, у којем ће се одржати и жреб за Светско првенство 2014, и мушки сениорски тим Косова би требало да добије зелено светло, али свакако не и за званичне утакмице. То значи да би до сусрета између Хрватске и Косова у Приштини, који је најавио председник Фудбалског савеза Хрватске Давор Шукер, могло да дође у првом слободном термину Фифе, а то је крајем зиме.

У Фифу је још раније исти захтев стигао и из Бањалуке, али сениорској репрезентацији Републике Српске и даље није дозвољено да се сретне са државним тимом Србије. Република Српска је на чекању, иако се Фудбалски савез Босне и Херцеговине званично изјаснио да нема ништа против да репрезентација Републике Српске игра пријатељске мечеве.

А. М.

———————————————-

Вокри: Репрезентација „Косова“ ће радо играти пријатељске мечеве

Фадиљ Вокри, председник ткзв. Фудбалског савеза Косова у разговору за „Политику” поручио је да ће ткзв. репрезентација Косова радо играти пријатељске мечеве и прихватити понуде за овакве утакмице, али да је најважније да се ова селекција појави и у квалификацијама за међународна првенства.

– Уефин статут је ту јасан да је неопходно да будемо чланица Уједињених нација, док је по Фифиним правилима потребно да будемо међународно признати. С обзиром на то колико нас је држава признало Фифа би могла да нас прими као чланa, али је сугестија ове федерације да пре приступања у њене редове две године будемо чланови Уефе, што отежава цео процес. Од Фифе смо тражили да нам пре пријема барем одобри трансфер играча из наших клубова на интернационалној сцени, што нам је и одобрено без обзира на то што ни наши тимови не учествују у међународним такмичењима. Нама је неопходно да фудбалери и пре пријема Косова у ове организације добију шансу да заиграју и у другим лигама – истиче Вокри.

Некадашњи фудбалер Партизана којег смо пре разговора у просторијама ФСК затекли у једном од ресторана у Грачаници додаје да је селекцијама „Косова“ чији су играчи млађи од 21 године нуђено да наступе на међународној сцени, али да без „А” репрезентације то нема сврху.

Вокри каже и да би му била част да „Косово“ одигра пријатељску утакмицу са Хрватском, што је недавно у медијима помињао председник фудбалског савеза ове земље Давор Шукер.

– Они су 1998. били трећи на свету и имају озбиљан тим. Када је реч о селекцијама са простора некадашње СФРЈ на Косову је велику радост донео пласман Босне и Херцеговине на предстојеће светско првенство – наводи Фадиљ Вокри.

Политика