Есад Џуџевић: БНВ расписало конкурс за изградњу меморијалног центра Бошњака

dzudzevic

НОВИ ПАЗАР – Бошњачко национално веће (БНВ) у техничком мандату расписало је данас конкурс за израду идејног решења за изградњу меморијалног центра „Хаџет“ у Новом Пазару.

Председник тог већа Есад Џуџевић рекао је на конференцији за новинаре да ће тај центар служити „афирмацији културе сећања на све невине жртве од 1912. године“.

„Желимо да меморијални центар са спомен обележјем буде централно довиште (молитвени простор) на којем ће сви људи моћи да одају почаст невиним људима страдалим од 1912. до 1995. године. Тај меморијални центар представљао би својеврсни Јад Вашем Бошњака у Србији“, изјавио је Џуџевић.

Он је додао да је планирано да изградња меморијалног центра почне 2015. године, 70 година од како су партизани на том месту стрељали Бошњаке.

„Локалитет Хаџет, на предлог БНВ, налази се на списку Државне комисије за откривање тајних гробница и ми се надамо да ће, паралелно са изградњом меморијалног центра, почети и идентификација свих особа убијених и покопаних овде од 1944. до 1946. године. Према нашим сазнањима, на Хаџету је покопано између 1.800 и 2.500 Бошњака чија имена ће и бити исписана у меморијалном центру“, рекао је Џуџевић.

Он је истакао и да је изградња меморијалног центра планирана на парцели, површине око 20 ари, у власништву града Новог Пазара и да су тим поводом од локалне самоуправе затражили њено уступање.

Конкурс за израду идејног решења за изградњу меморијалног центра „Хаџет“ трајаће 30 дана, а сва неопходна документација објављена је на сајту БНВ у техничком мандату.

Бета