У Прешеву одржана свечана седница општине поводом „Дана албанске заставе“

presevo

ПРЕШЕВО – У Прешеву је данас одржана седница Скупштине општине поводом обележавања Дана заставе, националног празника Албаније.

Седница је почела минутом ћутања и одавањем поште настрадалим припадницима бивше Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе и интонирањем албанске химне.

Поводом националног празника Албаније на згради Скупштине општине Прешево, поред заставе Србије, истакнута је албанска застава и црвени пано на коме је црним словима исписано „Вратите нам споменик“.

Председник Скупштине општине Прешево Рамиз Љатифи рекао је новинарима да је разлог за одржавање седнице и протеста који ће касније бити одржан у центру Прешева, то што законски није дозвољена употреба националне заставе и симбола Албаније у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Потпредседник општине Скендер Дестани је истакао да је ово, истовремено, прослава Дана заставе и једна врста протеста, јер се већ годинама воде разговори са Владом Србије у вези решавања проблема и употребе националне заставе становника албанске националне мањине којих у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи има 50.0000, 60.000, а које ова влада никако да реши.

Дестани је рекао да је ових дана Србија за становнике који до сада нису, како је рекао, били представљени као Срби у Албанији, набавила уџбенике и отворила школу на српском језику у граду Фјер.

На згради школе, према речима Дестанија, окачена је национална застава и грб Србије и поред ње, национална застава и грб Албаније, додајући да „то Албанији не смета, а Србији овде смета“.

„Србија за своје грађане може да уради оно што је до јуче било незамисливо у Албанији, а својим грађанима албанске националности то не дозвољава“, рекао је Дестани, оцењујући да је „то неприхватљиво“.

Он је додао да ће Албанци са југа Србији остварити право истицања националних симбола Албаније, поред симбола државе Србије, што ће, према његовом мишљењу, бити право решење за Србе и Албанце и да „другог пута нема“.

Дестани тврди да је изјава министра правде Николе Селаковића у Скупштини Србије да једино Србија има Националне савете националних мањина у Европи „чиста лаж“ и наводи да националне савете има и Хрватска и да су они у бољем положају него у Србији.

Он је као пример новинарима навео да националне мањине у Хрватској могу да увезу уџбенике на језицима земље матице, и да истичу националне симболе земље одакле потичу.

Испред зграде општине Прешево, како је најављено, биће одржан протесни скуп, а у центру се већ окупило неколико стотина грађана албанске националности који носе албанске и косовске заставе.

presevo-dan-zastave

Дан државности, национални празник Албаније – 28. новембар обележава се на југу централне Србије као Дан заставе, уз истицање државног симбола суседне државе.

Свечана седница и митинг поводом Дана заставе

Прешево -У Прешеву у току свечана седница Скупштине општине поводом Дана заставе – националног празника Албаније. Потом локални лидери и грађани имају протестни скуп.

Према речима председника општине Прешева Рагми Мустафе у 10.30 часова биће одржана седница локалног парламента, у 13 сати протестни скуп испред зграде општине, а увече културно-уметнички програм.

„Један од повода за сутрашњи протест јесте недозвољена употреба националне заставе и симбола Албаније у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђе, као и остали нерешени проблеми са којима се суочавају Албанци на југу Србије“, истакао је Мустафа у изјави Танјугу.

Дан државности, национални празник Албаније – 28. новембар обележава се на југу Србије као Дан заставе, уз истицање државног симбола суседне државе.

Б92/Танјуг