СКАНДАЛ: Црква одликовала Рамушевог лобисту!

ramus-haradinaj

Гаф СПЦ доделила Орден Светог Саве Јохану Квалеу, који је лобирао да Хашки трибунал ослободи Рамуша Харадинаја; Стручњаци сматрају да је Црква ставила материјалне изнад духовних вредности

БЕОГРАД – Победили материјални интереси.
Српска православна црква одликовала је Орденом Светог Саве другог реда бившег амбасадора Норвешке у Приштини Јохана Квалеа, и то за допринос у залагању да Краљевина Норвешка подржи изградњу Призренског конака у Дечанима.

Погрешни критеријуми

Ништа не би било спорно да Квале, у својству приватног лица, није пре три године позвао Хашки трибунал да пусти на слободу лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја. Наиме, он је Трибуналу послао писмо тражећи да се лидер ААК ослободи, и то у време кад је подигнута оптужница за злочине над притвореницима у логору ОВК у селу Јабланица код Дечана, од марта до септембра 1998. године.
Драгољуб Ђорђевић, социолог религије, каже за Курир да је одлука Српске православне цркве да одликује Квалеа скандалозна.

– Мислим да је то скандалозна одлука и да су преовладали материјални над суштинским, патриотским и религиозним интересима Цркве, која треба да заступа интересе као институција с највишим рејтингом у друштву – каже Драгољуб Ђорђевић.
Верски аналитичар Мирко Ђорђевић оцењује да није јасно по којим критеријумима СПЦ додељује признања.

– Црква би требало да прецизира за које заслуге се орден додељује, да ли су критеријуми духовне, моралне или материјалне природе. Ако је критеријум финансијски, нека СПЦ каже за коју даривану своту се добија који орден – каже Мирко Ђорђевић и оцењује да се тиме црквена ордења компромитују и да се шаље лоша порука да су моћници ближи наградама од обичних смртника.

Верски аналитичар Живица Туцић пак каже да верује да је Црква проценила да је „допринос Јохана Квалеа толико значајан да заслужује да му се додели Орден Светог Саве другог реда“.

Окајавање грехова

– Не аплаудирам, али пошто не знам околности, могу да поверујем да је Црква добро размотрила ту одлуку и да није погрешила. Можда је Квале подржао изградњу конака из жаљења због тога што је својевремено позвао Хашки трибунал да привремено пусти на слободу Харадинаја. Можда је хтео то да исправи. Пођимо том логиком да је хришћанин, а ми не знамо шта је у његовој души. Можда је тим гестом што је подржао изградњу Конака хтео да покаже да његов однос према Србима није једностран – каже Туцић за Курир.

johan-kvale-patrijarh-irinej

Јохан Квале
КОСОВО ЈЕ НОВА ДРЖАВА

У писму које је Квале послао Трибуналу, између осталог, пише:
– Косово је нова држава која покушава да нађе пут ка потпуно развијеној парламентарној демократији, а Алијанса за будућност Косова је једина опозициона партија на Косову која има јасан профил, пре свега захваљујући Харадинају – оценио је Јохан Квале.

Курир