Адвокат Бранислав Тапушковић: Оптужница против Владике Артемија је правно спорна

vladika-artemije

Београд – Кривично веће Вишег суда у Београду одлучиваће о даљем судском процесу против епископа Артемија (Радосављевића) и још троје представника Епархије рашко-призренске, који се терете за злоупотребу положаја у вези са располагањем новцем, чим истекне законски рок у ком њихови браниоци треба да доставе суду одговор на оптужницу коју је Више тужилаштво против њих покренуло крајем септембра.

Оптужница терети владику Артемија, архимандрита Симеона (Виловског), директора Епархијског центра „Раде Неимар“ Предрага Суботичког и представника надзорног органа Јелену Шубаревић да су оштетили СПЦ за 1,5 милион динара.

Како је Данасу речено у Вишем суду, 29. новембра истиче рок када бранилац Јелене Шубаревић треба да проследи свој одговор на оптужницу, после чега ће Кривично веће, могуће већ идуће недеље, одлучивати о одговорима одбране. Према подацима са Судског портала, правни заступници осталих оптужених своје одговоре на оптужницу доставили су Вишем суду у периоду од 27. октобра до 12. новембра. Овај кривични предмет под ознаком К-758 води судија Зорана Трајковић.

– У одговору на оптужницу указали смо да је дошло да повреде поступка – одбрани није достављен налаз вештака, како би изнела примедбе на које је вештак дужан да одговори. У првој оптужници у процесу против Симеона Виловског, подигнутој без налаза вештака, тврдило се да је сав новац присвојен, а да на манастирима Епархије рашко-призренске није било радова. Пошто су једва нашли вештака који би отишао на Косово и Метохију, сада имамо оптужницу у којој се тврди да је радова ипак било, али да се исплата не слаже са трошковима изведених радова. Правно је спорно што је оптужница подигнута, а да одбрани није достављен извештај вештака – објашњава за Данас адвокат Бранислав Тапушковић, који заступа владику Артемија и Симеона Виловског.

Тапушковић каже да би, уколико Виши суд уважи одговор одбране, процес могао да се врати у истражну фазу, како би браниоци оптужених добили налаз вештака и изнели евентуалне примедбе. Како преносе медији, у оптужници базираној на налазу вештака тврди се да „радови обављени на реконструкцији 17 верских објеката СПЦ вреде око милион евра, а да су плаћени двоструко више“.

Данас