СТО одбила Србију због ГМО хране

gmo-limun

СРБИЈА ни ове године неће бити примљена у Светску трговинску организацију (СТО), а главни разлог је тај што нисмо одобрили промет генетски модификоване хране, незванично сазнају „Новости“ у Влади Србије. Један од главних услова уласка у СТО била је либерализација трговине ГМО.

Рок који је Србија добила од СТО да до 15. октобра дозволи промет генетски модификованих производа, нисмо испоштовали. Како сазнајемо, Србији је СТО покушала да „изађе у сусрет“ тиме што је било довољно да измене закона о ГМО одобри само Влада, јер у већини нових чланица које се кандидују у СТО, дозволе промета ГМО мора да одобри и Скупштина.

– Није било струја у Влади за ГМО, али је притисак јавности био огроман – истичу у Влади.

– Први корак је био да избегнемо члан закона којим се забрањује промет ГМО, али бисмо касније у Закону прописали строгу процедуру коју ниједан одсто увозника ГМО не би могао да испоштује. Испуњење услова који би закон одредио било би практично немогуће.

Иначе, само 28 земаља света дозволило је промет генетски модификоване хране. Већина од 159 чланица Светске трговинске организације није дала „зелено светло“ за ГМО, а међу њима су Норвешка, Француска, Швајцарска, Луксембург, Грчка, Аустрија, Мађарска, Пољска, Бугарска и Ирска.

– То што Србију неће примити у СТО, нимало не треба да нас брине, јер и да су нас примили не бисмо ништа добили – каже агроекономиста др Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета у Београду.

– Пријем у СТО не доноси већи кредитни рејтинг, нити боље услове од оних које већ имамо. Наиме, Србија има потписане билатералне уговоре са многим земљама у које треба да извозимо храну попут ЦЕФТЕ или бесцаринске трговине са Русијом на којима ћемо зарадити више него што би икада зарадили у сарадњи са ЕУ! Надам се да се министар пољопривреде Драган Гламочић предомислио и да више неће заступати идеју о промени закона и дозволи промета ГМО хране, јер је у уторак отворио Сајам етно-хране.

У Србији су 83 општине потписале Декларацију о забрани ГМО хране. У осталим општинама је процедура у току, а само је Скупштина општине Краљево одбила да о томе расправља.
ОБРУЧ ОКО СКУПШТИНЕ

ДВАДЕСЕТ еколошких организација заказало је за 4. децембра у 11 часова миран грађански протест против ГМО.

Током овог мирног „Марша против Монсанта“ биће организован живи ланац око Народне скупштине због планиране измене постојећег рестриктивног закона Републике Србије који онемогућује узгој, промет и увоз ГМО „хране“ у Србији.

А. КРСМАНОВИЋ – М. СПАСЕНОВ/НОВОСТИ