Тражимо модел да „откачимо“ Косово у току пута ка ЕУ

tanja miscevic - mish

БРИСЕЛ – Шефица тима Србије за преговоре о придруживању Европској унији Тања Мишчевић изјавила је да се у Бриселу још трага за модалитетима везивања преговора са нормализацијом односа са Приштином.

„Ни ми ни ЕК не знамо шта се све од ставки у преговорима може односити на процес нормализације“, рекла је Мишчевић током посете Бриселу, где је јуче одржана још једна рунда скрининга.

Она је додала да Србија дипломатским каналима покушава да утиче на финалну верзију преговарачке платформе, о којој се у ЕУ још расправља, и да то има ефекта.
„Европска комисија и највећи број држава чланица су близу прихватања нашег става“, рекла је Мишчевић.
„Мислим да ни Немачка ни Велика Британија нису против, већ само желе да добију гаранцију да ће процес нормализације несметано тећи. То све заједно даје ефекте, али не треба се радовати унапред док не видим преговарачки оквир“, додала је она.

Она је објаснила да Немачка и Велика Британија траже да се о суштинским питањима везаним за Косово разговара у оквиру поглавља 35, али и у другим поглављима.
„За сада није јасно шта ће се десити када та питања искрсну, да ли ће остати у поглављу 35 или ће бити пребачена на друга поглавља”, рекла је Мишчевић.

Према њеним речима, то звучи као техничка ситница, али је „за нас то јако важно техничко питање, јер бисмо онда осим са Бриселом о тим стварима морали да преговарамо и са Приштином”.

Мишчевић је истакла да је Србија и делима и речима доказала да јој је стало да се нормализација односа са Приштином настави, и да се то се видело и на локалним изборима.
„Кредибилитет се тешко стиче, а лако губи“, закључила је она.

Танјуг