Брајковић: Тражимо аутономију за Србе у Црној Гори, очекујемо подршку Демократског фронта

Srpska-lista-crna-gora

Након краха грађанске опозиције на Цетињу и у Мојковцу, потпуно је јасно да је модерна аутономија један од најефикаснијих модела заштите српског народа у Црној Гори.

Уколико се не изборимо за културно-просвјетну аутономију и остала права из корпуса обавеза које је држава дужна да нам пружи, сходно домаћим и међународним законима, онда ће наши асимиловани сународници почети масовније да гласају за ДПС, а не би нас зачудило и за СДП.

Српска листа сматра да аутономију за Србе у Црној Гори, уважавајући постојеће околности, треба реализовати у оним општинама у којима чинимо апсолутну или релативну већину становништва. Центри за спровођење српске аутономије у Црној Гори могу бити Беране и Херцег Нови. Наша иницијатива није усмјерена на било какво угрожавање територијалне цјеловитости Црне Горе, већ искључиво на свеобухватну заштиту наших права, сходно европским стандардима за функционисање савремених регија. Тиме ћемо парламентарну опозицију лишити ,,сјекиранције“ да ли су Срби мањина или конститутивни народ.   

Имајући у виду да је Небојша Медојевић јавно подржао пројекат муфтије Муамера Зукорлића о прекограничној регији Санџак на простору Старе Рашке, очекујемо такође јавну и отворену подршку стварног лидера Демократског фронта и за нашу иницијативу, осим уколико та партија нема намјеру да до краја помогне ДПС-у и њиховим пријатељима из СДП-а да униште српски народ на овим просторима. Дакле, ред је да се нашем предлогу не противе они који су са Бошњацима преговарали 2006. године о њиховој аутономији, али, прије свих, лидер Демократског фронта Небојша Медојевић.

Уосталом, ако Албанци имају право на своју изборну јединицу, а има их пет пута мање него нас у Црној Гори, онда, за почетак, и ми тражимо српску изборну јединицу. Паралелно, тражимо да Томашево, Спуж и Сутоморе, у којима су Срби већина, добију статус општина. Кад већ може Петњица којој, још једном, од срца, као комшије Бошњака честитамо; можемо и ми. Нисмо ни бољи, нити гори од њих.

А каква је ситуација данас – ми у овом тренутку, не можемо, с оваквом парламентарном опозицијом, достојно прославити највећи национално-политички празник кога честитамо свим присталицама, Дан Подгоричке скупштине.

Српска листа, 26. новембар 2013

Милош Брајковић, портпарол Српске листе