Наставља се протест у Кијеву за евроинтеграције Украјине

klicko

Кијев – У центру Кијева и даље траје великa кампањa за европске интеграције Украјине.

На Европском тргу, полиција у ноћи, недељe на понедељак, потиснула je демонстранте са трга, али није била у стању да уклони шаторе које је поставила украјинска опозиција близу Украјинског дома.

Полицијске снаге су сузавцем покушале растерати демонстранте, али су били одбијени од демонстраната, који их нису пропустили.

На Европском тргу су претходно поставили око двадесетак шатора.

Као и током Наранџасте револуције, опозиција је поставила шаторе на централном тргу позивајући присталице да ту остану и преко ноћи.

Полиција је ноћас на Европском тргу, употребила сузавац против демонстраната у намери да их растера. Међутим, опозиција је овим била присиљена да брани шаторско насеље које је поставила синоћ у вечерњим сатима.

Полицијске снаге су покушале да провале на територију логора и како преносе украјински медији, специјалне јединице „Беркут“, чак су успеле да уклоне један шатор.

Као одговор, демонстранти су формирали живи зид и на полицију су полетели комади земље и све друго што је демонстрантима дошло под руку.

Учесници митинга су полицијским снагама скидали кациге са главе, као резултат тога, полиција је употребила сузавац. Како саопштава радио „Слобода“, неколико активиста су повређена.

Још од самог јутра у понедељак су пристизали људи у шаторски камп. Тренутно се на евро-тргу налазе неколико стотина људи.

Са два пропагандна аута се емитује прегласна музика, која омета говоре учесника „Евромајдана“ (како се митинг назива у Кијеву), извештава „Интерфакс“.

На другом кијевском тргу – Независност, практично је митинг за европске интеграције Украјине, трајао скоро целу ноћ, упркос покушају специјалних јединица „Беркут“ да растера демонстранте.

Издато је саопштење, да je „Беркут“ на Мајдану већ два пута покушао да употреби силу против демонстраната, који су бројали око 500 људи. Према неким извештајима, снаге безбедности сy на демонстранте, поново бацили сузавац. Али ce људи нису разишли.

Око пет сати ујутру „Беркут“ поново почиње да се прирема за напад на Мајдан. Безбедноснe снаге су опколилe демонстранте на тргу. Демонстранти су узвикивали „Срамота!“

Неколико десетина људи су се нашли у обручу „Беркут“ стегнут код споменика независности.

На Мајдан затим долази техника да би инсталирали клизалиште и јелку. Специјалне снаге су блокиралe трг металним штитовима. Али неколико стотина демонстраната се не предају. Митинг на тргу се наставља. „Беркут“ тренутно не омета народ.

Управо сада на Тргу Независност – налазе се службеници за спровођење закона, полиција, којe има више него демонстраната, па су демонстранти отпочели да узвикују: „Милиција са народом“!

Раније је објављено да су присталице украјинске европске интеграције најавилe протестну трајну акцију и постављање шатора на Eвропском тргу.

Cве je почело у четвртак, када je председник Украјине Виктор Јанукович изјавио да не намерава да потписује Споразум о асоцијацији са ЕУ на самиту Источно партнерство који треба да буде одржан 28-29. новембра у Виљнусу.

Мада такву одлуку многи називају оштрим или чак неочекиваним окретом, за низ експерата то није постало новост, каже политиколог Вадим Карасјов.

Ово је, иначе, највећи протест у Украјини од 2004. године и Наранџасте револуције, предводили су водећи опозициони лидери, позвајући да се настави са захтевима све док председник Виктор Јанукович не пристане да потпише споразум о придруживању и слободној трговини са ЕУ на самиту у Вилњусу у петак.

Бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко, која је осуђена на седмогодишњу казну затвора због злоупотребе власти, поручила је у писму демонстрантима да наставе са протестима док Јанукович не потпише споразум.

„Не дозволите му да нас овако понижава. Споразум је наш пут ка нормалном животу“, навела је Тимошенкова у писму које је прочитала њена ћерка.

Комесар ЕУ Штефан Филе јуче је поручио, да је понуда за склапање споразума и даље отворена.

„Наша посвећеност модернизацији Украјине и даље је чврста, врата су и даље отворена, корист ће имати и земље суседи, упркос реторици“, поручио је Филе преко свог твитер налога.

Јутрошњем окупљању присуствовао је и опозициони лидер и боксерски шампион Виталиј Кличко. Он је рекао да притисак на украјинске власти треба да се одржи до дводневног самита ЕУ о Источном партнерству, који почиње 28. новембра.

Раније су улазак Украјине у ЕУ благослов упутили Митрополит кијевски и све Украјинe, који припада Московској Патријаршији Владимир (Сабодан) и патријарх Кијевски и све Руске-Украјине Филарет.

У међувремену, опозиционе фракције (Кличков) УДАР, „Слобода“ и „Отаџбина“ у украјинском парламенту затражиле су хитно сзивање ванредне пленарне парламентарне седнице 27. новембра у вези са одбијањем власти земље да потпишу споразум о придруживању ЕУ.

Поред тога, опозиција тражи да се изгласа неповерење владином кабинету. Како извештава прес службa, странкe „Отаџбина“, апел су потписали лидери фракција Виталиј Кличко, Олег Тjагнибок и Арсениј Јацењук, који је затим je предат парламенту.

За Васељенску из Украјине: Славиша Лекић