Челник европске организације за борбу против расизма упоредио усташки поклич Шимунића са понашањем Ђоковића

josip-simunic

Први човек организације која се бори против расизма у европском фудбалу (ФАРЕ), Пијара Повар урадио је нешто незамисливо, упоредио је усташки поклич хрватског играча Јосипа Шимунића са понашањем Новака Ђоковића.

Шимунић је, подсетимо, после пласмана Хрвата на Светско првенство победом над Исландом у реванш мечу баража узвикивао усташки поклич „За дом“, а публика на стадиону у Максимиру одговарала му је са „спремни!“.

У интервјуу за „Јутарњи лист“, Повар истиче да је „десни екстремизам све присутнији на фудбалским стадионима и то широм Европе, а не само на Балкану“, окривљујући за то економску кризу која је и у историји била узрок екстремистичких покрета у свету.

Иако се Шимунић нешто касније извинио за свој поступак, хрватско тужилаштво га је казнило са око 3.300 евра због „манифестације расистичке идеологије“. У ФАРЕ-у су задовољни како се његов случај решава, али је Повар некако успео да у исти контекст стави хрватског фудбалера и Новака Ђоковића.

„Сада је ред на хрватској кући фубдла делује. Наравно, може се прихватити и Шимунићево извињење. Људи се каткад уплету у ствари којих нису ни свесни. Сви смо ми имали ситуације у којој смо прешли границу, поготово у Европи. Низ је примера и у осталим земљама Балкана. Више пута сам видео Новака Ђоковића како се служи гестовима који су у контексту рата у бившој Југославији врло непримерени и могли би се схватити као провокација. Не заборавимо да су балкански конфликти још свежи и на утакмицама то свако мало избија на површину“, рекао је Пијара Повар у интервјуу „Јутарњем листу“.

Блиц