Из Панчева уместо на Косово, правац Сомалија

SRBIJA VOJSKA SOMALIKA ISPRACAJ

У Касарни „Растко Немањић“ у Панчеву данас је приређен свечани испраћај за тим од 12 припадника Специјалне бригаде Војске Србије, који ће за неколико дана званично отпочети учешће у мисији ЕУ у Сомалији.

Свечаном испраћају, уз чланове породица и пријатеље припадника те елитне јединице Војске Србије, присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, који је изразио уверење да ће припадници наших оружаних снага одговорно и часно извршити све задатке.

Диковић је истакао да је стратешки циљ Србије да постане чланица ЕУ и да Војска Србије, извршавајући своје задатке, доприноси реализацији тог циља.

Он је истакао да ће тим од 12 припадника специјалне бригаде сутра бити упућен у мисију ЕУ „Аталанта“, истакавши да су они пажљиво одабрани и добро обучени.

Диковић је рекао да је ризик у тој операцији средњег нивоа, истакавши да ће припадници Војске Србије, уколико буду радили оно што су научили и оно што знају, ризик бити сведен на низак ниво.

На свечаности је државна застава Србије уручена вођи тима мајору Ивану Танасковићу, који је захваливши се у своје и име својих колега, изразио уверење да ће све задатке успешно обавити.

Он је новинарима рекао да тим сутра авионом путује до Истанбула, а потом до Џибутија на обали Аденског залива, одакле ће на броду „Каролина скан“ кренути у мисију.

Према његовим речима, тим је изузетно добро одабран и обучен, а обука је извршена и у Грчкој и Француској.

Припадници Војске Србије ће у мисији „Аталанта“ бити ангажовани као аутономни тим за заштиту бродова.

Тим Војске Србије, који је пре десетак дана успешно завршио проверу обучености, прикључиће се партнерским снагама на броду „Каролина скан“, чија је мисија заштита бродова организације „Светски програм за храну“ и трговачких бродова у зони операције.

Њихов задатак ће бити и спровођење превентивних и репресивних акција, које спречавају оружане пљачке и одржавају пловне путева отвореним за безбедан саобраћај.

Провера обучености је обављена 13. новембра на београдском Ушћу, у присуству заменика команданта Здружене оперативне команде генерал-мајора Горана Радовановића и начелника Центра за мировне операције пуковник Миливоја Пајовића

Претходно су су се препадници Специјалне бригаде за учешће у тој мисији обучавали у Француској и Грчкој, а на провери на Ушћу, под називом „Пират 01“, по оцени надлежних показали су висок ниво оспособљености.

Војска Србије већ има четворицу официра у тој мисији, тројицу у Оперативној команди у Лондону и једног на командном броду, и они ће практично дочекати наш тим, који у првој недељи децембра треба званично да отпочене мисију на броду „Каролина скан“.

Операција „Аталанта“ представља део глобалне иницијативе ЕУ за решавање кризе у Сомалији, коју карактеришу унутрашње политичке поделе и ескалације насиља, и честе талачке кризе због деловања пирата.

Танјуг