Строго поверљиво признање „Косова“

dacic izdajnik i zlocinac taci

Београд – Преговорачка платформа о придружењу Србије Европској унији је тајна, а ову изненађујућу информацију саопштио је шеф европске делегације у Србији Мајкл Девенпорт. Потврда стиже и од премијера Ивице Дачића који жали што се не може утицати на преговарачки оквир Уније. Аналитичка јавност, међутим, сумња да Брисел излази у сусрет Београду који у ствари таји да на путу ка ЕУ Србију чека признање окупираних територија.

Дачић признаје да не зна како ће коначни текст изгледати, јер како објашњава у фази је усаглашавања и чланице ЕУ дају амандмане. Појашњава да је реч о преговарачком оквиру ЕУ и да и Србија треба да направи преговарачку платформу.

„То није документ, већ приступ 28 чланица ЕУ и начелног је карактера. Раније сам коментарисао да нису добри неки амандмани Немачке, или је то био ‘нон пејпер’, пре него што су постали амандмани који кажу да би Косово требало да буде услов за звршетак преговора о сваком важном поглављу“, рекао је премијер Дачић.

Политички аналитичар Душан Јањић је пре више од месец дана за „Вести“ тврдио да је немачко-британски документ стигао у Владу, али да га српски челници крију. Он сада указује да скривањем истине српска власт на неки начин уцењује и стране политичаре, па Девенпорт на овом фону говори да платформа није јавна.

„Преговори Хрватске са ЕУ ниједног момента нису били тајна, па је кључ одлуке наших власти хоће ли или не у ЕУ и зашто им смета да народ зна шта је платформа, већ се на крају све ради на препад“, каже Јањић за наш лист.

Он подсећа да док Србија ради „испод жита“, Хашим Тачи сваки детаљ преговора износи пред скупштину. Јањић тврди да немачко-британски амандман подразумева нормализацију односа Београда и Приштине као предуслов за улазак у ЕУ, као и да чим преговарачки оквир буде прихваћен, престаје неутралност ЕУ и неће бити никакве користи од пет чланица ЕУ које окупиране територије не признају.

Професор Факултета политичких наука у Београду Слободан Самарџић такође сумња да је тајност наметнула власт у Србији, указујући да је сваки детаљ из преговора са ЕУ био јаван, па сада одједном постао тајни.

„Приступни преговори су по дефиницији отворени, а и грађани морају да буду упознати са судбином земље. То што платформа неће бити позната јавности наводи на сумње да постоји нешто везано за Косово“, каже Самарџић.

Он подсећа да се крајем јуна чуло да се ни у једном преговарачком поглављу не може напредовати ако се не испуне захтеви о окупираним територијама и тумачи да може бити и нових услова.

„Мешају нам се у сваки део унутрашње политике, па траже и црно испод нокта. Сателитска и вазалска влада им ништа неће одбити, али им је непријатно да то јавно кажу нацији, па сумњам да су страни политичари тиме што платформа неће бити јавна изашли у сусрет нашим политичарима на власти“, закључио је Самарџић.

Далеко је конференција

Текст платформе биће тема међувладине конференције, а Ивица Дачић очекује да ће она бити одржана најкасније до краја јануара 2014. Душан Јањић, међутим, тврди да је Србија навукла И бес најутицајнијих чланица ЕУ које су убеђене да са својом српском листом на северу окупираних територија хоће да легализује паралелизам институција.

„Док се то не рашчисти и док се не дефинишу одвојено политичка и техничка питања о Косову, неће бити те конференције“, каже Јањић који тај скуп очекује у фебруару или марту.

Кључ је Бриселски споразум

Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију истиче да је имплементација Бриселског споразума за сада кључ напретка Србије на путу ка ЕУ, док ће нормализација односа с окупираним територијама бити праћена и током преговора. Он критикује Србију што блокира учешће косовских званичника на неким скуповима, као и због „милитантне“ реторике дела српских званичника.

Д. Декић / Вести