Портрет бившег шефа норвешке канцеларије на Косову, Свере Јохан Квале у новоподигнутом „призренском конаку“ у манастиру Дечани

teodosije i norveski ambasador

Необична пракса, која изгледа да заживљава у неким манастирима на КиМ, да портрет неког донатора, а нарочито странца, стоји у објектима православних манастира на КиМ. Колики је допринос бившег шефа норвешке канцеларије на Косову у изградњи призренског конака у манастиру Дечани, ми не улазимо и не знамо, само желимо да укажемо на ову необичну и рекао бих нову праксу у СПЦ.

На зидовима конака, трпезарија и осталих објеката СПЦ углавном су поред икона, портрети патријараха, епископа или српских владара и краљева. Сада имамо на том списку и такозване амбасадоре у непризнатим државама.

вулин ромилоУ извештају управе узурпиране епархије рашко-призренске стоји да су награђени (између осталих и европска комисија, канцеларија за КиМ и други), похваљени за помоћ српским повратницима као и обнову цркава на Косову и Метохији.

Иначе, Норвешка је међу првим земљама која је признала Косово као независну државу и тиме јасно показала свој однос према неповредивости територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и свој однос према фундаменталним повељама УН.

Уредништво „СРБИ НА ОКУП“