Вулин: „Црква и држава на истом путу“. А куда тај пут води?

vulin-crkva i drzava na istom putu

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је данас у манастиру Високи Дечани да Србија и Српска православна црква имају исти задатак на Косову и Метохији, а то је да Срба буде што више и да живе боље и у цивилизованијим условима.

Пошто је од патријарха Иринеја у име Канцеларије за Косово и Метохију примио највише признање СПЦ орден Светога Саве првог реда, Вулин је казао да је то одликовање доказ да између СПЦ и српске државе на Косову и Метохији нема расправе и да су на истом задатку. Према његовим речима, тај задатак је да Срба буде више на Косову и Метохији.

Вулин је казао да је орден Светог Саве који је СПЦ доделила Канцеларији за Косово и Метохију уједно и признање Влади Србије и да представља више од признања за материјалну помоћ.

Како је наведено, Канцеларија за Косово и Метохију добила је то признање СПЦ за делотворну љубав према СПЦ, која је нарочито показана пружањем несебичне материјалне помоћи за обнову Призренског конака и других објеката СПЦ на Косову и Метохији.

Вулин је рекао да ће Влада Србије наставити да финасира живот Срба на Косову као што је то радила и до сада и нагласио да се нада да ће та помоћ бити већа.

После освећења обновљеног Призренског конака у овом манастиру, патријарх Иринеј је захвалио дародавцима, посебно народу и Влади Норвешке, Европској комисији, Канцеларији за Косово и Метохију и Републици Србији који су помогли обнову тог здања.

БЕТА